Vuxna maskrosbarn

Att växa upp i en dysfunktionell hemmiljö är att leva i total utsatthet. Tänk att varje dag vakna upp med en oro och klump i magen för vad som kommer ske denna dag i ditt eget hem. Den plats där du ska kunna känna dig trygg, älskad och sedd. Istället finns längtan därifrån, önskan att någon kan se vad som pågår och hjälpa dig. Någon som hör dina rop på hjälp!

Alla barn ska leva i en hemmiljö där de får vara barn, där de aldrig behöver bevittna eller bli utsatta för våld, missbruk, övergrepp eller omsorgsbrist. Brinn för barnen kämpar för att vartenda barn ska få vara just barn, och vara trygga och älskade.

Brinn för barnen är oerhört tacksamma till dem som ställt upp och delat sina svåra uppväxter med oss. Det vi vill få fram med dessa berättelser är att förmedla hur dessa vuxna maskrosbarn önskar att de fått för hjälp när de var barn. Hjälp från oss i samhället men också från våra myndigheter. Med deras berättelser får vi ta del av deras röster som barn. Vi alla måste lyssna till barnen, och våga se och agera om något inte verkar vara utifrån barnets bästa. I dessa berättelser inser vi också hur viktigt det är med fungerande förskolor och skolor som är de som kan fånga upp barnen i tid, och vikten av att de verkligen agerar för att hjälpa eller skydda barnen. Det kan vara svårt att se att ett barn far illa, men då är det oerhört viktigt att ha en gedigen kunskap om barn som lever i utsatthet och vilka tecken man ska vara uppmärksam på.

Vi får också en förståelse för vilka känslomässiga ärr som sätter sig fast i dessa barn som lever i utsatthet, hur mycket dessa vuxna maskrosbarn har fått jobba med sig själva och att vissa ärr aldrig kommer läka utan de blir istället mer hanterbara. Dessa vuxna maskrosbarn vi har talat med har klarat sig och mår relativt bra idag. Vägen har inte varit spikrak för dem, och vissa delar av sig själva kommer de behöva fortsätta bearbeta resten av sina liv. Utifrån deras erfarenheter så är vi oerhört imponerade av deras styrka, att de tagit sig ut på andra sidan trots deras helvete som de upplevt och alltid bär med sig.

Dessa personer är några av de som har klarat sig, men tänk på alla de barn som vuxit upp och i vuxen ålder nu fortsatt lever i ett helvete med missbruk, kriminalitet eller psykisk ohälsa. Några av de vuxna hade haft ett annat liv idag om de hade fått rätt hjälp i rätt tid.

Brinn för barnen tror på ett proaktivt förhållningssätt i stället för att släcka bränder då det redan har gått oerhört illa. Det är därav oerhört viktigt att de som arbetar med barn får rätt resurser, stöd och kunskap.

De vuxna maskrosbarn vi talat med är rörande överens om är att INGET barn ska någonsin behöva utsättas för en uppväxt likt de har utsatts för. Brinn för barnen anser att ALLA barn har rätt till SITT liv, fyllt med massa kärlek, trygghet och omsorg. Det är med sorg i hjärtat vi har tagit del av dessa historier och ni vuxna maskrosbarn är så modiga som delat med er.

Vuxna maskrosbarn - Linus Holm - del 4

Vuxna maskrosbarn del 3 - Alice

Vuxna maskrosbarn del 2 - Johanna

Vuxna maskrosbarn del 1 - Maria

Är du ett maskrosbarn? 

Är du ung vuxen eller vuxen med en maskroshistoria du vill berätta genom oss, ta kontakt via vuxnamaskrosbarn@brinnforbarnen.se eller fyll i formuläret nedan. Vi hjälper dig att få din historia hörd. Du behöver inte använda ditt eget namn. Det enda kriteriet för historien du berättar, är att den er din egna. 

För fler länkar till hjälp, ta en titt i vårt hjälparkiv - Hjälp att få

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer inom kort. 

MVH
Brinn för barnen - vuxnamaskrosteamet

Failed to send message!

Hjälp att få

Är du eller någon du känner i behov av hjälp finns här en rad organisationer som bistår, bland andra: