Manifestation Brinn för Esmeralda – 2020

Esmeralda 

En liten 3-årig flicka som påträffades död och undangömd den 30 januari 2020 i sin bostad i Norrköping. I media kom hon att kallas Lilla hjärtat. I augusti 2020 dömdes hennes mor till fängelse i 1 år och 9 månader för vållande till annans död. Fallet blev mycket uppmärksammat i Sverige och väckte starka reaktioner.

Det är slutet av sommaren 2020 och AnnaNova Gylling Linder var, som många andra i Sverige vid den här tiden, helt förkrossad över lilla Esmeraldas fruktansvärd öde. AnnaNova kände att hon måste göra något för att hedra den lilla flickan som mist sitt liv. Hon bestämmer sig för att anordna en ljus minnesstund för Esmeralda och startar gruppen ”Brinn för Esmeralda” på Facebook. Tanken är att på ett bestämt datum tända tusentals rosa ljus i fönster, på uppfarter, gator och torg. AnnaNovas förhoppning är att Sverige ska enas i en vacker ljusceremoni för Esmeralda.

Facebookgruppen Brinn för Esmeralda växer snabbt. AnnaNova och hennes administratörer får jobba hårt för att hålla gruppen fri från den ilska och frustration som många i Sverige känner över det fruktansvärda som hänt. De vill ha en grupp utan politiska diskussioner eller frågeställningar om skuld.

När gruppen har runt 10 000 medlemmar finner initiativtagaren Johanna Stålhandske gruppen av en tillfällighet. Johanna har sedan en tid tillbaka engagerad sig i Lilla hjärtat vänförening och pärlar armband för att samla in pengar till föreningens fortsatta arbete. Hennes intryck av Brinn för Esmeraldagruppen är att här var det många människor som binner för samma sak. Hennes tanke blir att inkludera fler i ljuständningen genom att göra det möjligt att tända sina ljus online, under speciella taggar. På det sättet samlar vi alla ljus och engagemanget blir överskådligt, samtidigt som ljusen online kommer fortsätta brinna för Esmeralda för alltid.

Johanna kontaktar AnnaNova och presenterar sin idé som kompliment till hennes fina ljuständning, att alla ska få möjlighet att delta och visa sitt stöd för Esmeralda, oavsett covid restriktioner, sjukdom, avstånd. AnnaNova gillar idén och de börjar samarbeta kring manifestationen.

På Instagram dyker en artist upp, hon vill hålla en konsert för Esmeralda på manifestionsdagen. Artisten heter Sara Karlsson och Brinngruppen börjar hålla kontakt med henne. Johanna är engagerad i att driva frågan om barns rätt till fungerande myndigheter som ser till att barnen får det stöd och skydd de behöver. Hon ser vilka enorma möjligheter som finns i en sån här grupp som snabbt växer. Här finns möjlighet att informera allmänheten om myndigheternas brister och skapa den opinon som de här frågorna desperat behöver. Tillsammans med AnnaNova tar dessa tankar form och efter hand börjar manifestationen inkludera ett ställningstagande mot hur utsatta barn sviks om och om igen.

Till gruppen hör även Andreas Green är nationell samordnare och en klippa med stort personligt engagemang samt Alexandra Toth som startat namninsamlingen Lex Esmeralda är ansvarig för ljuständningen i Eskilstuna. Johanna har sedan en tid arbetat barnrättsfrågor tillsammans med Linda Holm som kliver in i prpojektet och  anordnar ljuständning i Helsingborg.

Johanna frågar även sin bästa vän Anna Troedsson som är grafisk designer och konstnär om hon vill skapa något för manifestationen och hon börjar skapa en fantastisk bild utifrån AnnaNovas önskningar. Den lilla änglaflickan på molnet blir till. Anna skapar även QR koder för insamling till Lilla hjärtat vänförening, designar banderoller och plakat. Sara Palmqvist är ytterligare en kvinna Johanna haft kontakt med under en längre tid, hon är frilans journalist och hjäper Brinngruppen med texter.

Efter idogt arbete har gruppen tillslut ett hav av konstverk och tre fina taggar med en text till, pengar insamlade, aktiva sociala sidor med många många deltagande, information om manifestation och budskap står färdigt. Gruppen beslutar att uppmärksamma riksdag och regering på att det här inte får ske med ett enda barn till. Brinn beslutar att ljuständningen främst är för Esmeralda men den är även för alla barn som lever i utsatthet och alla de som mist sina liv för att samhällets skyddsnät brustit. Gruppen byter namn till Brinn för barnen.

AnnaNova har en fantastisk uppslutning av volontärer som vill bidra till manifestationen och runt om i landet tar privatpersoner på sig ansvaret för lokala ljuständningar. Volontärerna ansöker om tillstånd, samlar sponsorer och jobbar oändliga timmar för en vacker manifestation. 

På manifestionsdagen den 4/10 2020 tänds tusentals på orter över hela Sverige både lokalt och digitalt. Tusentals personer postar ljus med gruppen Brinns taggar i sociala medier. Det blir en fin manifestation och runt om i landet hålls det tal, sjungs vackra sånger, man släpper ballonger, tänder ljus och lämnar blommor och nallar för att hedra Esmeralda och alla andra barn som farit illa. Några lokaltidningar skriver om manifestationen, men trots det stora nationella engagemanget syns inget i de stora mediakanalerna.

Efter manifestationen fortsätter arbetet med att driva de här viktiga frågorna. Johanna Stålhandkes vision om en kommande stor manifestation för att uppmärksamma bristerna kring socialtjänstens arbete blir gruppens nästa mål. Visionen är att IVo:s granskning av Esmeraldas fall kommer påvisa alla de bristerna och när den komme ut, gör den just det.

AnnaNova Gylling Linder tar ett beslut att lämna över ansvaret för Brinn för barnen till Johanna Stålhandske som då plockar in de personer hon litar mest på och har fått kontakt med genom Esmeraldas öde. Johanna presenterar idén om Upprop Socialtjänsten för den nya arbetsgruppen och den hakar på.

Johanna har ytterligare än idé om att nå fram till ännu fler människor genom musik och en musikvideo. Sara Karlsson blir inspirerad av idén och börjar arbeta med det som idag är den vackra låten och videon ”Nu river vi murarna”.

Vi påbörjar allihopa arbetet med att utveckla Brinn för Barnen till en kraft att räkna med. En bit in i detta arbete rekryterar vi Jessica Ivarsson och vår arbetsgrupp blir komplett. Med Jessica fick vi raketbränslet vi saknade! Brinn för barnen i sin nya form har fötts!