Våldet har eskalerat – kommunen tvingades stänga skola

Våldet har eskalerat – kommunen tvingades stänga skola.
– Det fanns inte så mycket att välja på, säger kommunalrådet Niklas Borg (M).

Linköpings kommun viker sig för gängkriminaliteten och stänger en dabbad högstadieskola i kommunen. Likt de flesta städer har Linköping också gängkriminalitet, barn som rekryteras till springpojkar i narkotikakriget och dödskjutningar. Fem stycken förra året. Våra politiker uttalar sig ständigt om att de ska ta i med hårdhandskarna mot gäng och kriminalitet, att det ska bli säkrare i samhället men inget händer. Hur kan det få se ut såhär i ett land som anses ha kommit så långt i utvecklingen? Varför ska skolbarn straffas för att politiker inte kan införa åtgärder som säkrar deras rätt till utbildning och säkerhet? Fallet är långt ifrån unikt och att stänga ner verksamheter i samhällsapparaten är en trend som verkar vara här för att stanna. Ursäkterna är fler än åtgärderna, och åtgärderna straffar de som en dag ska föra samhället framåt. En professor uttalar sig om att händelsen är unik, men i samma andetag hänvisar han till resultatet av att cirka 100 andra skolor som har gått samma öde till mötes. Socialtjänsten ska bilda en avhoppningsgrupp, pengar som inte från början borde behöva läggas till ett syfte som detta och därtill får avhoppare pengar för att sluta upp att vara kriminella. Socialtjänsten som redan pressar sina resurser till max. Vilka andra områden blir lidande?

Kommunalråden konstaterar att:
– Det finns inga quick fixes men vi behöver bland annat bli fler poliser, säger Ann-Christine Rehnström.
– Jag är ganska besviken på polisen nationellt över att man inte prioriterar Linköping hårdare utifrån den extrema situationen som vi är i, säger Niklas Borg (M).
Det är många kommuners kommunalråd som till media som säger samma sak. Kan vi inte bättre än såhär?

Läs mer här:
Aftonbladet – Våldet har eskalerat – kommunen tvingades stänga skola