Ronja, 5 veckor – spädbarnsdråp i Oxelösund

Oxelösund. Det är måndag morgon den 22 juni 2020 när polisen får in ett samtal från en privatperson som misstänker att allt inte står rätt till. Samtalet får polisen att skicka ut flera patruller till ett område i Frösäng där en kvinna i 30-årsåldern sets virra runt och agera avvikande. En annan kvinna som varit ute med sin hund har vid flera tillfällen sett kvinnan snedda vägarna runt ett hus fram och tillbaka och polisen finner kvinnan sittandes på marken i blötta kläder vid Hamnbron. Kvinnan är förvirrad, gråter och antyder att hennes barn är dött.

En andra polispatrull går in i det angivna höghuset och på plan två i den aktuella lägenheten finner man två små flickor och i ett badrum, ett livlöst spädbarn. Spädbarnet ligger i en badbalja fylld med vatten, påklädd, och man påbörjar genast återupplivningsförsök innan barnet forslas iväg med ambulans till sjukhuset. Utanför huset, 07.25, grips kvinnan vid bron som är spädbarnets mamma och poliserna i lägenheten beslagtar en t-shirt tillhörande mamman med blod på. Man finner också en blöt babybody slängd i hallen med blood på och ett stort parti av baksidan på bodyn är täckt med avföring. Bostaden säkras av polisen och en kriminalteknisk undersökning av bostaden utförs.

10.50 förklaras spädbarnet dött på sjukhuset. Det är en liten fem veckors gammal flicka som heter Ronja. Under dagarna som följer begärs mamman häktad och i häktningsframställan stå det bland annat att det finns en risk för att mamman avviker, undanröjer bevis eller på annat sätt kan tänkas försvåra utredningen.

Nästkommande veckor gör polisen brottsplatsundersökningar i lägenheten och i området där mamman under dagen för dådet sets gå runt. Polisen sätter upp lappar i området och knackar dörr för att komma i kontakt med vittnen. Genom beslagtag går man igenom mammans och pappans telefonhistorik som inte ger några konkreta resultat. Tingsrätten beslutar att man ska göra en stor rättspsykiatrisk undersökning på mamman för att se om hon var påverkad av någon allvarlig störning, dels under gärningstidpunkten, dels före och även efter.

Startpunkten för förhör av mamman har skjuts fram flera gånger då överläkaren på rättspsykiatrin låter veta att mamman inte är stabil nog för att höras. Mamman skiftar mellan total förvirring ena stunden till höga ångestpåslag nästa stund och är satt på en kraftfull behandling. Till kommande förhör med mamman säger läkaren att det måste ske på en plats med personal som kan ta hand om henne. Läkarteamet som vårdar henne har inte tagit del av hennes tidigare akter och hon har länge varit inskriven inom psykiatrin. Vanlig praxis är att man håller rättegång först och gör en undersökning sedan men att i undantagsfall, såsom detta, där skuldfrågan redan är klarlagd, görs undersökningen först, rättegång därefter. Detta görs för att en allvarligt psykiskt sjuk person får fängelseförbud och då blir det rättspsykiatrisk vård istället, något man vill ha fastställt innan rättegång påbörjas.

Vid förhör berättar pappan i familjen att han kvällen innan, när han lämnade lägenheten inte upplevde mamman psykiskt påverkad men att hon kanske varit lite stressad. Han hade inte märkt av några tecken som tydde på att mamman mådde psykiskt dåligt. Även en bekant till mamman har sagt i polisförhör att när han talade med mamman på morgonen om att passa familjens två andra flickor noterade inte han heller någon sinnesförändring. Kontakter vid BUP och BVC som nyligen träffat mamman har inte heller noterat någon sinnesförändring, bara att det stått bra till med både mamman och flickan.

När det stora rättspsykiatriska undersökningen väl står klar fastställs det i den att mamman begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Man skriver även att mamman under tiden för undersökningen haft en allvarlig psykisk störning och att hon till följd av den samt personliga förhållanden i övrigt kommer att vara i stort behov av psykiatrisk vård som är förenad med ”frihetsberövande och annat tvång”** I den rättspsykiatriska undersökningen skriver man även att man bedömer risken som hög för att mamman ska få återfall i brottslighet av allvarligt slag och att man också anser att det finns medicinska förutsättningar för rättspsykiatrisk vård. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att födseln av flickan ska ha påverkat mammans mående. Mamman erkänner vid flera tillfällen i förhör att hon tagit livet av sin dotter.

I september inleds en tre dagar lång rättegång mot mamman vid Nyköpings tingsrätt. I förhören under rättegången medger mamman att hon hållit sin bebis under vattnet i en badbalja men säger samtidigt att det är mycket som hon inte kommer ihåg:
– Sedan minns jag inget mer förutom att jag springer mellan olika trädgårdar och inte vet var jag ska. Jag har inte svar på allt, sa kvinnan som var mycket dämpad under första rättegångsdagen.
– Jag minns att jag såg konstiga saker på tv:n, som var meddelanden till mig. Jag vet inte om det var verkligt, men det kändes så då, berättade hon.***

Tingsrätten uppehåller sig runt mammans psykiska hälsa och historik av psykisk ohälsa. Efter att ha fött sitt andra barn 2017 börjar hon att må psykiskt dåligt. Under tiden hon väntar sitt tredje barn gör ändringar i hennes medicinering och även under den fjärde graviditeten med Ronja. Efter förlossningen har mamman inte kommit igång med sin vanliga medicinering igen vid tiden för mordet. Hennes man, pappan, berättar att mamman kunde gå över flera gränser, attackera honom med kniv, visa aggressivitet mot barnen mm. Han statuerar samma uttalande i rättegången. Under graviditeten 2017 blir mammans psykiska hälsa mycket dålig och det oroade henne när hon väntade Ronja, men pappan noterade bara att mamman blev mer stressad under perioden men var inte alls beredd på vad som skulle hända. I rätten berättar maken att han kvällen innan körde till sin mamma och tog paters son med sig men nekades av mamman att ta med deras flickor också.

Under rättegångens sista dag står det klart att åklagare och försvar har en och samma syn om vad som har hänt. Mamman har dödat sitt barn genom att flera gånger trycka ner det under vattenytan i en badbalja vid upprepade tillfällen. Man slår även fast att mamman lidit av svår psykisk störning, före, under och efter mordet. Försvaret vill att mamman döms för dråp, inte mord, då de är av uppfattningen att mamman lidit av post partum-psykos, det vill säga förlossningspsykos, något som inte nämnts eller stärkts någonstans under rättegången. Mamman har lidit av psykisk ohälsa en lång tid, men ingen information om att förlossningen skulle ha påverkat henne har kommit in från varken BB, läkare, psykiatrin eller den rättspsykiatriska undersökningen. Mamman förblir oberörd inför slutpläderingar men hennes advokat berättar för åhörarna att hon inte är känslokall utan har givits lugnande medel.

Domen fälls och mamman döms för dråp, inte mord. Hon döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hon ska betala skadestånd till flera av familjens medlemmar.
– Jag är ledsen för det som har hänt. Det är overkligt för mig. Jag har inget mer att säga än att jag är ledsen, sa mamman som avslutning på den tre dagar långa rättegången.****

Det framkommer snart att det finns flera vittnesuppgifter mot de misstänkta mamman. Socialtjänsten ska ha haft insikt i familjens situation och om hur det har förekommit våld i familjen men man har inte gjort någon insats för att utreda i vilken utsträckning våldet förekommit trotts att man vetat om att våldet varit riktat mot familjens barn. Man har inte heller gjort någon aktiv insats från socialtjänstens sida trots att det inkommit ett flertal orosanmälningar till både dem och kommunen.

Under våren 2021 har IVO gått igenom kommunens hantering av de olika ärenden som rört familjen och hittat ett flertal brister i kommunens hantering av fallet. IVO kritiserar bland annat kommunens skyddsbedömningar av barnen som anses varit bristfälliga och även kommunens informationsinhämtning av familjen har varit bristfällig. På grund av kommunens dåliga arbete och bristfälliga material har bedömningen blivit mycket bristfällig därefter, barnen farit illa och slutligen dör ett barn (flickan) i familjen i händerna på sin egna mamma.

Ytterligare kritiseras socialtjänsten i Oxelösund för att inte ha pratat med barnen i familjen och ska inte heller ha givit barnen relevant information. Slutligen skriver IVO även att socialtjänsten tagit för lång tid på sig i sin bedömning att utreda barnen och deras situation utan att handläggarna angivit skäl till varför man dragit ut på tiden. IVO skriver:
”[…] denna brist på skyndsamhet och passiviteten i handläggningen är anmärkningsvärd.”*

Ronja blev fem veckor gammal.

SÅ KAN DU UPPTÄCKA MISSFÖRHÅLLANDEN
Här kan du läsa vad 1177 skriver om tecken på att ett barn mår dåligt.
Här kan du läsa om tecken på psykos.
Här samlar 1177 råd till den som är närstående till någon med vanföreställningar eller psykossjukdom.

BARNEN SOM DÖDATS AV SINA FÖRÄLDRAR OCH NÄRSTÅENDE
• Två barn, en 3-årig pojke och en 7-årig flicka, blir knivhuggna av sin pappa när de sover. Därefter kastar pappan ut dem från ett fönster på femte våningen. Pojken dör av sina skador. Flickan skadas svårt. Hässelby, 14 november 2021.
• Två små barn mister livet då deras mamma ställer dem och sig själv på en tågräls, där de blir påkörda av ett ankommande tåg. Hässleholm, 7 juli 2021.
• Två bröder, 4 och 7 år, brinner inne i en bil tillsammans med sin pappa som några timmar tidigare lämnat in skilsmässoansökan med pojkarnas mamma. Storvreta, 26 mars 2020.
• Esmeralda, ”Lilla Hjärtat”, 3 år, hittas död med flertalet fysiska skador och olika droger i kroppen. Hennes mamma döms till åtta års fängelse för dråp. Pappan dör i häktet av drogabstinens. Norrköping, 30 januari 2020.
• Ett spädbarn, en liten flicka, Ronja, fem veckor, dräps av sin psykiskt sjuka mamma, Oxelösund, 22 juni, 2020.
• Två bröder, 5 och 7 år gamla, skjuts ihjäl av sin pappa. Efter morden sänder pappan live på Facebook för att därefter ta sitt eget liv. Sala, 23 januari 2019.
• En flicka mördas av sin mamma. Skarpnäck, 18 januari 2019.
• Theo, 8 år, mördas av sin mamma. Hon tar sedan sitt eget liv. Trelleborg, 29 juli, 2019.
• Albin, 3 år, misshandlas till döds av sin styvpappa. Styvpappan döms till åtta års fängelse för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Skaraborg, 10 oktober 2018.
• Eddie, sju månader, misshandlas till döds av sin pappa. Pappan döms till fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Götene, 11 juli 2016.
• Edwin, 4 år, stryps till döds av sin mamma. Hon döms till sluten rättspsykiatrisk vård. Halmstad, 29 september 2019.
• Två små barn mördas av sin djupt religiösa pappa som nyligen lagt in ansökan om skilsmässa. Han tar även livet av deras mamma. Mannen överlämnar sig senare till polisen och döms till sluten rättspsykiatrisk vård. Västra Frölunda, 2 september 2018.
• Två systrar, 11 och 14 år gamla, mördas av sina föräldrar efter att ha isolerats hemma i samband med en ME-diagnos. Föräldrarna begår sedan självmord. Bjärred, 9 januari 2018.
• Syskonen Vanessa, 2 år, Kamil, 5 år, och Almir, 8 år, dödas av sin mamma Magdalena samma morgon som familjen ska vräkas från sin lägenhet på grund av en omfattande hyresskuld. Mamman tar även sitt eget liv. Gårdsten, 20 juli 2017.
• Tre månader gamla tvillingflickor dör då deras föräldrar inte söker vård när barnen är svårt sjuka. Bruzaholm, mitten av juli 2016.
• Yara, 8 år, misshandlas till döds av sin morbror och hans fru, hos vilka hon bor.
De döms båda för mord, morbrodern till 14 års fängelse och hans fru till livstids fängelse. Karlskrona, 30 april 2014.
• En nio månader gammal flicka dör efter att hennes pappa kastat ut henne från ett stup. Mannen kastar även ut flickans mamma efter att först ha slagit henne medvetslös. Pappan döms till livstids fängelse för dubbelmord. Dalby stenbrott utanför Lund, 9 december 2014.
• Två bröder, Emil, 3 år, och Simon, 5 år, mördas av sin pappa som stänger in dem i ett hus och tänder eld på byggnaden. Deras sjuåriga syster lyckas fly. Pappan döms till livstidsfängelse för dubbelmord. Dalarö, 29 september.
• En två månader gammal pojke knivhuggs till döds av sin mamma, som vid tidpunkten lider av förlossningsdepression. Efter mordet försöker mamman ta sitt liv men övermannas av sin man och svärmor. Mamman döms till rättspsykiatrisk vård. Nyköping, 30 augusti 2012.
• Två bröder, Elias, 4 år, och Tevin ,8 år, dränks i en sjö av sin mamma. Mamman döms till rättspsykiatrisk vård och utvisning. Sigtuna, 19 september 2011.
• Bobby, 10 år, mördas under tortyrliknande förhållanden av sin mamma och styvpappa. Hans kropp dumpas sedan i en sjö. Båda föräldrarna döms för mordet. Nässjö, 14 januari 2006.
• Leo, 3 år, mördas av sin mamma. Hon försöker sedan ta sitt eget liv. Linköping, 2006.
• Freddie, 3 år, kom som nyfödd från Tjeckien till Sverige och mördas av sina adoptivföräldrar. 8 januari, 2006.
• Rasmus, 4 år, kvävs till döds av sin pappa som sedan misslyckas med att ta sitt eget liv. Pappan döms till rättspsykiatrisk vård och släpps på fri fot nio år senare. Lidköping 2002.
• En nyfödd flicka hittas kvävd och inlindad i ett tygstycke vid en gångtunnel. Polisen hittar aldrig flickans föräldrar. Brunna, Linköping, mars 2002.
• Michael, 4 år, sparkas ihjäl av sin styvpappa efter långvarig misshandel. Styvpappan döms för mord till 10 års fängelse och Michaels mamma till tre års fängelse. Morbrodern som deltagit i misshandeln dömdes ej. Mamman och styvpappan utvisas sedan till Tyskland.
Tjeggelvas, 29 september 1990.

OLIKA TYPER AV FILICID
Altruism, utvidgat självmord eller barmhärtighetsmord. Den ena föräldern eller båda anser att de gör barnet en välgärning genom att ta dess liv. Kanske på grund av att barnet är allvarlig sjukt. Familjetragedin i Bjärred är ett exempel på ett sådant fall. Ett annat uppmärksammat fall skedde i september 2020 då en 27-årig kvinna i Tyskland mördade sina fem yngsta barn och sedan försökte ta sitt eget liv genom att hoppa framför ett tåg. Kvinnan överlevde men barnen, som var mellan ett och åtta år gamla, ska ha fått lugnande medel och dött av kvävning. Kvinnan uppgav att separationen från de yngsta barnens far gjorde att hon inte längre kände sig kapabel till att ta hand om sin familj och valde därför att avsluta deras liv.

Psykos. Många gånger överlappar den här kategorin med den ovan, men här är det främst kvinnor som hamnat i en djup förlossningspsykos som är förövare. Ett exempel på detta är när två bröder, fyra och åtta år gamla, hittas vid ett vattenbryn i Sigtuna 2011. Barnen har dött av drunkning och mamman till pojkarna grips samma dag. Det visar sig att hon led av en allvarlig psykisk störning under och efter dåden. Kvinnan skulle först även ta sitt eget liv, men ångrade sig. Ett annat fall ägde rum i Nyköping den 30 augusti 2012. Den då 29-åriga kvinnan tog sin två månader gamla son in till köket och dödade honom med en kniv. Hon försökte sedan ta sitt eget liv men övermannades av sin man och svärmor. Kvinnan hade påvisat symptom för förlossningsdepression och besökt psykolog innan mordet. Hon dömdes till vård för barndråp.

Det oönskade barnet. Här dör barnet inom de första dygnen i livet och det är ofta unga kvinnor som är förövare. Många gånger har kvinnorna inte vetat om att de är gravida och anser att de inte har kapacitet att ta hand om barnet. Ett av de mer uppmärksammade fallen är det om den nyfödda flickan som hittades kvävd och inlindad i ett tygstycke vid en gångtunnel i Brunna 2002. Polisen har fortfarande inte lyckats få fram vilka som är flickans föräldrar. Enligt rättsläkaren hade flickan fötts, kvävts och placerats vid gångtunneln under ett och samma dygn.

Barnmisshandel. Här förekommer en psykisk och fysisk misshandel som pågår över lång tid och som resulterar i att barnet dör. Det mycket uppmärksammade fallet om Lilla Hjärtat är ett sådant. Ett annat är fallet med tioåriga Bobby som dödades av sin mamma och styvfar efter en lång och utdragen misshandel 2006. Bobby fick utstå en lång och systematisk tortyr innan mamman och styvpappan sänkte hans kropp i en sjö utanför Nässjö. De dömdes båda för mordet. Gabriel Fernandez var en åttaårig pojke i Palmdale, Kalifornien, som torterades och misshandlades under flera månader av sin mamma och hennes pojkvän. I maj 2013 misshandlades pojken så svårt att han avled av sina skador. Mamman dömdes till livstids fängelse och pojkvännen dömdes till döden. Fallet väckte stor uppmärksamhet i USA och kritiken mot socialtjänsten, som larmats flera gånger under månaderna före Gabriels död, var enorm. Mamman och pojkvännen tvingade bland annat Gabriel att äta kattsand och sköt honom upprepade gånger med ett luftgevär. 2020 släpptes en dokumentärserie på Netflix som tar upp fallet.

Hämnd på partner. Här används barnen som ett medel för den ena föräldern att hämnas på den andra. Det har väldigt lite med barnet att göra och handlar mer om avsky mot den andra föräldern. Fallet med pappan som tände eld på sitt hus på Dalarö 2013 är ett sådant. Pappan begav sig med sina tre barn till familjens sommarstuga på Dalarö. När barnen somnat tände pappan eld på stugan och begav sig därifrån. Det äldsta barnet, en sjuårig flicka, lyckades springa ut ur stugan och larma grannen men trots försök gick det inte att rädda de två yngre pojkarna. Pappan har erkänt morden och sagt att motivet var att han ville hämnas på barnens mamma.
Källa: Dagens Nyheter

FAKTA: FILICID
Filicid är termen för när en förälder dödar sitt barn.
Barnamord var ett stort problem i Sverige för ett par hundra år sedan. Ofta var det ogifta kvinnor som dödade sina nyfödda.
Det är i dag extremt ovanligt.
0,4–0,6/100 000 barn och år i Sverige.
USA och Mexiko har högst förekomst av filicid, 2,2/100 000 barn.
Källa: Karolinska Institutet

► Aftonbladet – Kvinna åtalas för mord på spädbarn
► Aftonbladet – En gripen efter misstänkt mord i Oxelösund
► Omni – En person gripen misstänkt för mord i Oxelösund
► Sveriges Radio – Mamma åtalad för mord på spädbarn i Oxelösund
► SN – Mamman dömd: dödade sitt spädbarn
► SN – Mordåtalade mamman: ”Det är overkligt för mig”****
► SN – Mamman i tingsrätten om misstänkta mordet***
► SN – Mamman var påverkad av allvarlig psykisk störning**
► SN – Kvinna åtalas för spädbarnsmord
► SN – Åtal på gång för misstänkta spädbarnsmordet
► SN – Mamma misstänks för att ha mördat sitt spädbarn
► SN – Misstänkta mordet: ”Polisen har jobbat som sjutton”
► SN – Kvinna häktad för misstänkta mordet
► SN – En person avliden – misstänkt mord i centrala Oxelösund
► Sveriges Radio – Kvinna från Oxelösund döms för barnadråp
► Svt Nyheter – Spädbarn var offer i misstänkt Oxelösundsmord
► Svt Nyheter – Kvinna dömd för barnadråp i Oxelösund
► Svt Nyheter – Spädbarn var offer i misstänkt Oxelösundsmord
► Svt Nyheter – Mamma dömdes för barnadråp – Ivo kritiserar kommunen*
► Svt Nyheter – Kvinna i Oxelösund åtalas misstänkt för mord på spädbarn
► Svt Nyheter – Ivo granskar Oxelösunds kommun efter barnadråp
► Svt Nyheter – Kvinna häktad för misstänkt mord i Oxelösund
► Svt Nyheter – Åklagaren förtegen om det misstänkta mordet i Oxelösund
► Vittnesmål från granne