Theo 8 år och Melvin 4 år – barnen i Lycksele

Pappan i Lycksele som oktober i år försökte mörda sina barn 4 och 8 år med kofot och kniv är nu åtalad för mordförsök. Pappan gick till attack mot sina två små söner och sin egen mamma 77 år med bland annat en kofot.
Nu åtalas den 50-åriga mannen i Lycksele för försök till mord.
– Mannen har utnyttjat barnens skyddslösa ställning, säger kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande.

Nu åtalas han för mordförsök. Enligt åtalet försökte han döda sina barn och sin mamma genom att utsätta dem för trubbigt våld, bland annat med en kofot.
– Enligt min uppfattning finns flera försvårande moment i gärningen, bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått, säger kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande.


Skrivet av: Jessica Ivarsson, ordförande Brinn för barnen


DETTA HAR HÄNT
Den 18 oktober, i ett litet samhälle som heter Blåvikssjön i Lycksele kommun, inleder polisen en insats tidigt på måndagsmorgon efter ett larmsamtal till SOS:

RLC: Vad kan jag hjälpa dig med?
Inringaren: Vi har problem här upp i xx (ortens namn, reds. anmärkning), om du vet du vart det är?
RLC: Jo nog kan jag hitta det, vad är det för problem?
Inringaren: Vi har en som blivit galen, han springer med en yxa och ska ha ihjäl folk.

Det är en granne som har slagit larm vid 07.36 och vid 10-tiden går polisen ut med information om att de inlett en utredning. Initialt har 112 fått rätt adress men ger polis och ambulans fel information vilket gör att de kör fel håll i cirka 15 minuter innan de ändrar kurs och blir 30 minuter försenade till adressen. Ambulans kommer fram först, därefter polis.

Ett grovt våldsbrott har skett och en person har gripits. Man finner en skadad pojke som sprungit från brottsplatsen hos en granne och på brottsplatsen finns två skadade personer, ett barn och en kvinna. De är så pass allvarligt skadade att de skickas till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Snart därefter går polisen ut med information om att den gripna personen är en man i 50-årsåldern som nu är misstänkt för tre fall av försök till mord. Vid 12-tiden inleds ett förhör med honom i Umeå. Mannen anhölls senare av åklagare på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Det är sammanlagt tre skakade personer som vårdas för allvarliga skador. Det yngsta barnet och kvinnan hålls nersövda. De ska ha en relation till varandra.

Den 19 oktober, dagen efter dådet, erkänner mannen att han har tillfogat personerna deras skador men han nekar till brott.

Den 20 häktas mannen misstänkt för försökt till mord i samtliga tre fall.

Tisdagen den 26 oktober meddelar åklagaren att polisens barnförhörsledare ska höra det äldsta barnet under veckan och att polisen även ämnar förhöra kvinnan under veckan.

Torsdagen den 18 november blev den rättspsykiatriska undersökningen gjord på mannen klar. Med undersökningen kommer man fram till att mannen har en allvarlig psykisk störning och att han därför ska lämnas över till rättspsykiatrisk vård om han döms.

Torsdag den 9 december väcks åtal mot mannen. Mannen åtalas för mordförsök på sin egna mamma och sina två barn. Han åtalas även för grovt olaga hot mot en granne, den granne som ska ha hjälp åttaåringen att larma SOS.


OBS! DETALJERAT HÄNDELSEFÖRLOPP MED INGÅENDE DETALJER I DETTA AVSNITT

Äldsta sonen:
– Det är en sjukdom som sitter kvar [om pappans sjukdom], som min, jag har ADHD den går inte att ta bort.

– För den hära sjukdomen är mycket starkare än ADHD. Man kan också säga, eller jag brukar säga att det här är vuxen-ADHD.

– Men det är väl bara han är också ganska smart för för XX i min klass han är också
ganska knäpp så för han så är säkert pappa jättesmart men för mig så är han som en, då har han en istället för hjärna så har han en sten typ.


Det är tidig morgon i ett hus i Lycksele och pappa i huset hör röster som uppmanar honom att ta livet av sina barn och sin mamma. För att få tyst på rösterna gör han som de säger och hämtar en kofot från garaget och en kniv från en låda i köket. I matrummet finns hans äldre son, 8 år, sittandes i en soffa och pappans mamma, 77 år, står utanför ytterdörren som är öppen. Han går fram till dem och utdelar slag mot båda med yxan, pojken får ett slag riktat mot huvudet. Pojken sitter kvar i soffan och försöker säga till sin pappa att inte slå mera men kan inte få ut orden. Farmodern ropar flera gånger att pappan ska sluta. När pappan börjar gå mot trappan upp till övervåningen kommer pojken ihåg mammas ord, att när pappa blir sjuk måste du springa och hämta hjälp. Pojken som inser att pappa är påväg att gå upp till hans lillebror, räknar pappans steg i trappan och fattar sedan mod och springer mot ytterdörren. Pappan ropar efter honom men pojken fortsätter springa och lyckas fly ut ur huset och enligt flera vittnesmål har han setts springa längst vägen med blod rinnande från huvudet. Pappan går då vidare upp till den yngste sonens rum, drar ner den sovande pojken på golvet från sängen han ligger i och börjar slå med kofoten. Pojken är 4 år gammal.

Samtidigt springer storebror några hus bort dit pappans kusin bor, pojkens farbror. Kusinen kör upp till huset där våldet pågår och möts där av pappan som håller i en yxa och ropar till kusinen:
– Jag ska slå ihjäl dig din jävel!

Kusinen säger att han direkt ser i pappans ögon att han inte är sig själv och kör direkt därifrån för att larma 112. Under tiden utdelar pappan 7 slag med kofoten mot den lille pojkens huvud för att sedan även sticka honom i halsen med en kniv. Pojken försöker avvärja sig attacken och har flera avvärjningsskador på händerna som blir svullna och några fingrar blir felställda. Pappan lämnar kvar kniven i halsen på pojken och när han tror att pojken är död går han till angränsande hall, där han en stund senare övermannas och grips av polisen.

I huset finner polisen 4-åringen framstupa i en blodpöl på golvet i sitt sovrum med synliga skallskador. I sovrummet finner man också två knivar och en kofot på golvet. När man bandagerat in pojken ser man att han har avvärjningsskador på händer och armar. Pojken förs med ambulanshelikopter till Norrlands universitetssjukhus. På sjukhuset efter en skiktröntgen av pojken ser man omfattande skallbensskada, hans skallben är fullständigt krossat. Han har flera intryckta skalltaksfragment, utlöpande sprickor, flertalet krossblödningar, vävnadssvullnader samt luft på skalltakets insida till följd av en öppen fraktur på skallen. På händerna har pojken bland annat ett skadat långfinger, ett hopsytt sår på ett fingerben, och även en misstänkt fingerfraktur med en lyft nagel. På halsen har pojken ett skärsår.

Den äldre pojken får vård direkt på plats och ambulanssjukvårdare noterar att han är blek i ansiktet och blå om läpparna. Pojken är responsiv och uppger att han har ont i huvudet och har blod över hela ansiktet. På sjukhuset konstaterar man att såret efter kofoten är 7 centimeter långt. Eftersom pojkens mamma – som blivit kontaktad – inte hunnit till sjukhuset ännu vill pojken väldigt gärna att sjuksköterskan som åkt med honom i ambulansen ska stanna hos honom.

Polisen träffar på farmodern sittandes på köksgolvet med ett jack i sin mössa. Blod rinner ner för hennes ansikte och ner för hennes hals. Hon kan varken rapportera för vad som skett eller vad hon heter varpå hon fördes till akutmottagningen i Lycksele med ambulanshelikopter. Vid ett senare tillfälle berättar hon att pappan ringt upp henne under den aktuella morgonen och berättat om röster han hörde som uppmanade honom att ta sina barns liv. När farmodern lite senare kom till huset slog han henne två gånger i huvudet med en kofot som bland annat resulterar i två blödningar under den hårda hjärnhinnan, en blödning vid pannloben, skallfrakturer i pann- och tinningben, fraktur i ena ögonhålans tak och ett flertal andra skador i hals och skallen. Efter en veckas nedsövning väckte läkarna upp henne och då kunde hon fortfarande inte redogöra för vilket datum eller plats hon befann sig på.

I efterhand har den 8-årige pojken berättat att pappan drabbats av, vad han kallat för ”den där sjukdomen” och att det var därför pojken sprang efter hjälp den morgonen pappan gick till attack mot sin familj. Han ska även ha sagt att ”pappa brukar bli jätteknäpp när han får den där sjukdomen”. Kusinen berättar att pappan haft psykiska problem en tid och att hans gevär blivit omhändertagna under hösten. Pappan pratade jämt om älgjakt, att det var hans sätt att hantera stressen han hade från sina psykiska besvär, och att få gevären omhändertagna tror kusin kan ha bidragit till att det kokade över för pappan. Efter att gevären omhändertogs överklagade pappan beslutet men två veckor innan attacken fick pappan avslag av förvaltningsrätten eftersom de ansåg honom olämplig att inneha vapen med hänvisning till hans sjukdom. Pappan ska även ha sagt till kusinen att han inte kan dricka alkohol med mat när han tar medicin.

Pojkarnas föräldrar har sedan några år tillbaka delat på sig, tagit ut skilsmässa, och pappan har hand om pojkarna över helgerna, och kusinen säger att pappan var bra på att aktivera sig och pojkarna med aktiviteter. Grannen, farmors syster som bor strax intill, fick ofta besök av pappan och berättar att han betedde sig underligt redan två dagar innan händelsen och hon undrade för sig själv om han slutat att ta sin medicin. Hon berättar att pappan vid besöken gärna pratar om livet, hur jobbigt han haft det efter skilsmässan, om hur han tog skilsmässan som ett nederlag.

En man som säger sig inte vara vän till pappan, men ”kompis med” pappans sjukdom, har hjälp pappan med sin psykiska ohälsa när pappan haft vad han kallar ”sina perioder”. Vid vissa tillfällen han mannen övertalat pappan att söka vård. Mannen berättar också att pappan i flera omgångar har ”gått in i väggen” men att pappan vid tillfället för mordförsöken på sin familj inte varit sjukskriven. Vid ett tillfälle under hösten har pappans mamma kört pappan till akuten i Lycksele, där han senare fått transport till Skellefteå. Mannen säger att pappan i vanliga fall är en lugn man men beskriver pappans perioder och då är pappan som ”speedad”, han ”går inte att bromsa”. Pappan är fruktansvärt effektiv när det gäller arbetet och kroppen orkar inte med tror mannen. Mannen säger att pappan gått in i väggen för cirka 6-8 år sedan och den sommaren blev pappan sjukskriven i cirka en månad. Efter den sommaren har han gått in i väggen 2-3 gånger till.

3-4 år innan den aktuella händelsen beskriver mannen att pappa fick en ”super-krasch” och denna gången var polisen tvungna att hämta honom och föra honom till sjukhuset där han blev inlagd i flera veckor. Under den perioden funderade pappan på att ta sitt liv. ”Superkraschen” resulterade i tre månaders sjukskrivning och mannen berättar att det tog hårt på pappan som levde för sitt arbete. Vid pappans olika krasch-tillfällen har mannen upplevt pappan som svamlig, väldigt ”på” och pratar osammanhängande.

En man som säger att han inte är vän med pappan men har pratat mycket med pappan om hans pappans sjukdom berättar att pappan har diagnostiserats med ADHD och bipolär sjukdom, men att pappan inte tycker om medicinen för han upplever sig må dåligt av den. Pappan har sagt att han på medicin inte kan känna varken glädje eller sorg, och upplever sina känslor som ett ”rakt sträck”. Under perioder ska pappan ha tagit medicinerna Litium, Lamotrigin och Lercapin. Så sent som under våren har pappan gått in i en period av dåligt mående men varken pappan eller vården har insett hur allvarligt hans mående var. Mannen och vänner kring pappan upplevde honom som svamlig vilket var ett tecken på hur dåligt han mådde.

Fredagen innan mordförsöken upplevdes pappan som svamlig, ”på” och osammanhängande men på söndagen när mannen hörde av pappan verkade han ha ”skärpt” sig. Pappan ska även ha nämnt på arbetet under veckan som ledde fram till helgen att pojkarna hade varit jobbiga under en morgon. Den äldre sonen ska ha fått diagnosen ADHD och hade under våren stundtals varit aggressiv och bland annat hotat en lärare i skolan med en yxa.

En annan man på pappans arbete som inte säger sig vara vän med pappan men vid tillfällen pratat om skilsmässa med pappan då även han var skild. Pappan var bland annat stressad över en bit skog han ägde och mannen tipsade pappan om att försöka få exet att skriva över skogen på barnen.

Pojkarnas mamma träffade pappan på 90-talet och i början av år 2000 fick de barn tillsammans. Två år därefter fick de ett barn till och här upplever mamman att pappan får sin första svacka under tiden på BB. Pappan blev ofta trött och ville inte hjälpa till med barnen och blev med åren allt mindre intresserad av att ta hand om barnen och åkte för att hjälpa vänner istället enligt mamman. Pappan lade all tid på sig själv och mamman upplevde honom som väldigt egoistisk. När den äldre av sönerna föddes år 2013 förstod mamman att hon skulle få ta hand om barnet helt själv. Pappan arbetade med och mer intensivt och brände ut sig och med det blev han låg. Under 2013 blev pappan affekt och labil och det kunde svänga från 0 till 100 i humöret. Han kunde inte styra sin ångest och det gick ut över andra i form av ilska. Pappan anknöt aldrig till sin son naturligt och efter att ha fått psykologhjälp på barnmottagningen som hjälpte pappan i processen blev förhållandet mycket bättre, pappa och son emellan. Då var sonen 4-5 år gammal.

2013 var ett kaotiskt år för familjen och mamman berättar att hon gjorde sitt bästa för att hålla barnen skadefria. Med skadefria menade mamman den verbala misshandeln pappan ställde familjen under när han drabbats av affekt. Han utövade psykisk misshandel på sina barn och kallade bland annat den äldre sonen för idiot och att familjen fick tassa runt pappan för att hålla honom lugn. Pappan hade många omgångar av humörsvängingningar och mamman försökte att lämna honom flera gånger. Pappan brukade då säga till barnen att: mamma vill inte var med oss längre. Den verbala misshandeln riktade sig nästan helt till de två pojkarna men de två äldre döttrarna var det sällan han vände sig emot. Det skulle dröja fram till 2018 innan mamman klarade av att lämna pappan under tiden han spenderade tre veckor på psyket.

Mamman säger att pappan aldrig slagit någon innan en händelse sommaren 2021. Han ska tidigare tagit hårt i barnen och några gånger nypt den äldre sonen i nacken när paret bodde tillsammans. Första sjukdomstillfället mamman minns är under hösten 2018 då pappan blev sjuk över en helg och fick akut köra in honom till akuten för att skydda barnen då pappan blivit våldsam, inte hade vetat vem han var och fick en hög sexdrift. Pappan var så pass våldsam på akuten att han tillslut tvångsomhändertogs med fotfängsel och skickades till psyket i Skellefteå där han fick psykiatrisk tvångsvård. Det var under denna vistelse som han fick diagnosen Bipolär. När barnen har varit hos sin pappa under helger har döttrarna ofta berättat att pappan verbalt varit hård mot pojkarna och mamman har skrivit ner tillfällena inför eventuella domstolsförhandlingar gällande vårdnad. Detta till trots tyckte pojkarna mycket om sin pappa som efter skilsmässan ägnat mycket mer tid åt dem. Ibland skriver den äldre sonen SMS till mamman och berättar att pappa är knäpp och vill bli hämtad men att det oftast varit för att pappa och son bara varit oense.

Under och efter denna händelse fick mamman som hon säger distans och började arbeta sig ur sitt medberoende till pappan och började ifrågasätta hans handlingar. Det var som om han inte kunde förstå vad och hur han gjort fel. Mamman vägrade efter det att släppa in pappan i huset och hämtning och lämning av barnen skedde nu i hallen.

I juli 2019 går skilsmässan igenom och mamman oroar sig mer och mer för hur barnen har det hos sin pappa. Det är barnens vård som hon oroar sig för då de kommer hem smutsiga och den äldre sonen har haft blåmärken i nacken där han säger att pappan nypt honom. Paret har gått på öppenvårdsbehandling i Lycksele för att få till deras delade föräldraskap, speciellt eftersom den äldre sonen behöver stabilitet. Behandlingen har gjort att pappan bättrat sig med barnens hygien och barnens skola.

Socialtjänsten
Mamman har efter skilsmässan barnen huvuddelen av tiden medan pappan har en pojke under en helg, den andre pojken nästkommande helg, för att helgen därefter ha båda två. Orsaken till att pappan inte har pojkarna mer är att han inte mäktar ha de mer på grund av sina diagnoser. Under sommaren 2021 upprättar mamman en anmälan med polisen angående pappan i anslutning till att lämna av pojkarna över helgen då hon misstänker att inte allt står rätt till med pappan. Mamman upplevde att pappan var i obalans och pappan sade sig vara orolig. Hans tonläge var annorlunda vilket brukade innebära att han var på väg att bli deppig och ostabil. Till socialtjänsten säger mamman efter sommarens händelse att hon inte är orolig att pappan ska slå barnen men att han har stora problem att hantera ilska. Hon säger också till socialtjänsten att hon är orolig då pappan kan vara vårdslös i sitt beteende och att pojkarna inte alltid har bilbälte på sig i pappas bil, och att pappan kör fort. Mamman upplever också att pappan har svårt att finna sig i att hon bestämmer över schematider då barnen ska få umgås med honom. Under en längre tid har pappan sagt att ”detta kommer att bli annorlunda” vilket har skrämt mamman som frågat vad han menar, varpå pappan sagt ”inget”. Den äldre dottern har under den sista tiden själv tagit på sig ansvaret för hur pappan mår, och varit orolig för att pappan skulle göra sig själv illa, något hon inte berättade för någon. När pappan varit nere har han ofta hävdat att yngsta sonen inte är hans. Mamman säger att röster har pratat med honom till och från sedan 2018 och att hon tror att pappans mamma varit rädd för sin son under senare tid. Mamman har bland annat bett farmor att ha lite extra koll på barnen när de är hos sin pappa. Mammans nya förhållande ska även ha påverkat pappans mående.

I socialtjänstens register finns familjen bland annat med efter den inkomna sommaranmälan med oro för situationen kring pappan och frågetecken kring våld. Alla anmälningar, enligt bekant 4-5 stycken, har i första hand rört den äldre sonen som har diagnos ADHD samt trotssyndrom. Pojken har stundtals hamnat i kraftiga affektutbrott och har en noteras låg impulskontroll och låg grad av konsekvenstänk. Pojken kräver ständig tillsyn och familjen har kontakt med BUP – barn och ungdomspsykiatrin. Det är inget som har framkommit som ger socialtjänsten anledning att tro att pojken ska ha utsatts för våld av någon av föräldrarna men man har haft kännedom om pappans problembild. Socialtjänsten har noterat att barnen huvudsakligen bor hos mamman och att pappan har ganska lite tid med barnen då han inte klarar av att ha dem längre tider på grund av sin bipolära diagnos.

Efter 2020 har socialtjänsten bytt datorsystem och anmälan från skolan i september 2020 finns endast i pappersarkiv och syns inte i socialtjänstens datasystem. Händelsen 2020 resulterade i att pojken fick stöd i form av en kontaktperson och under utredningstiden började pappan uppvisa psykotiska symptom och aggressivitet, blev upphämtad av polisen och tvångsinlagd vid psykiatrin då han befann sig ett maniskt tillstånd. Chefsöverläkarens bedömning av pappan var att han uppfattades som förvirrad och hade ”total avsaknad av sjukdomsinsikt”. Även denna information gick inte att tillgå för socialtjänsten.

Sista kontakten med socialtjänsten kom från polisen. En anmälan kommit in till dem angående in konflikt mellan föräldrarna i samband med överlämning av barnen. Barnen ska ha varit med när det hände men mormor förde bort dem så att de inte skulle behöva vittna till hela incidenten.

Pappan
När pappan förhörs av polisen medger han att han förstår att han är misstänkt för försök till mord, och att målsägarna är hans två söner samt hans mamma. Han nekar dock till brott. Han säger även att han utdelade två slag med kofot mot sin mamma, ett slag mot den äldre sonen och flera mot den yngsta sonen. På frågan varför svarar pappan:
– Jag hörde röster i huvudet, att jag skulle bli ledare, att jag skulle bli magister.

Pappan berättar att han på morgonen först gått ut till garaget och hämtat yxan för han vill grilla med grabbarna. När pappan blir ombedd att berätta om yxan säger han:
– Jag hämtade yxan först. Det känns som man är knäppjävel som slår ihjäl sina barn, men det
är inte mina barn.
Vems är barnen?
– Det är [mammas namn] som älskat med en annan man.
Vad är anledningen till varför du slår barnen?
– För jag har inga barn, så illa är det.
Pappan berättar att han inte sovit mycket under natten som ledde upp till dagen då tankarna hade trillar på hela tiden. Han säger att han blivit mobbad som liten och att han ringt sin mamma eftersom han blivit lurad på sitt liv. I stunden ville pappan ta livet av sina söner och sin mamma för att få tyst på rösterna. Efter att han slagit den yngste pojken med kofoten flera gånger och stuckit honom i halsen med kniv tror pappan att sonen är död, och rösterna tystnar. Därefter berättar han att när rösterna tystnat lämnar han kofoten bredvid barnet och kniven i hans hals, går ut i hallen och väntar.


16/12 – 2021

AFTONBLADET – Theo, 8, räddade liv när pappa attackerade. Det har gått 2 månader sedan Theo, Melvin och deras farmor blev attackerade med kniv, kofot och yxa i Lycksele. Theo, som sprang efter hjälp för att rädda sin farmor och lillebror har blivit nominerad till Aftonbladets ”Svenska Hjältar” av väldigt många människor i Lycksele och han är med all rätt stolt över det han gjorde. På både honom och hans lillebror syns ärr från den 18 oktober. Theo har gått tillbaka till skolan och lillebror Melvin har börjat att återgå till förskolan. Han orkar mellan två till fyra timmar om dagen och det finns beredskap för om han behöver komma hem och vila. Han får han hjälm på sig för han fattas en bit av sitt skallben som ersatts av ett titan-nät och motoriken är påverkad. I fingrar och fot som han fick skador i under attacken har han fortfarande smärtor.

Pojkarnas mamma är otroligt stolt över Theos mod att springa från situationen för att hämta hjälp:
– Det är otroligt starkt av en 8-åring att springa och hämta hjälp i en sådan situation, där man attackeras med dödligt våld av den som ska vara ens trygghet. Theo visade otrolig mental styrka som kunde vara så klartänkt och handlingskraftig. Vi får ju heller inte glömma att också Theo hade livshotande skador. Jag vet att min stora pojke är en hjälte. Utan honom hade alla sannolikt varit döda. Jag vet också att min lille son är ett mirakel som inte bara överlevt utan även kommit tillbaka till livet så bra, säger hon till Aftonbladet.

Efter attacken fick bröderna och deras farmor omfattande vård. Lillebror Melvin flögs med ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå där han efter en lång operation hölls nersövd i en vecka. Farmoders flögs även dit och hölls även hon nedsövd på IVA i en veckan. Pappan, som greps samma dag som överfallen har erkänt själva handlingen men inte uttalat sig om skuldfrågan. Han kommer genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och står åtalad för mord på sin mamma och sina barn.

Läs hela artikeln här:
► Aftonbladet – Theo, 8, räddade liv när pappa attackerade


21/11- 2021

Ting i sitt liv en mamma aldrig ska behöva ha. Pojkarnas mamma Michaela går med mod ut och skriver om vad som hänt hennes familj. Hon skriver att hon gör det för att ”vi måste våga prata om och se barns och familjers situation”. Det är just vad som behöves. Familjer tiger i det tysta landet över och gömmer sig i det som skadar både dem och de i deras närhet. Michaela beskriver sin vetskap i att pojkarna skulle kunna komma att straffas när hon efter många försök lyckades lämna deras pappa. Samtidigt ville hon kunna ge sina barn en trygg miljö, med en trygg förälder i ett hem där de kunde ha det lugnt och bra, något de inte hade så länge de alla bodde kvar med familjens pappa.

Michaela skriver att det inkommit två ”barn-far-illa-anmälningar” från psykiatrin i samband med att pappan blivit tvångsvårdad, en från skolan och en från akuten, mao sammanlagt 4 anmälningar utan att ge resultat. Efter att mamma och pappa flyttat isär har de haft delad vård om barnen där barnen spenderat majoriteten av tiden hos mamma. Under tiden fram till den 18 oktober har umgänget fungerar både bättre och sämre skriver mamman och socialtjänsten har haft vetskap om att det både förekommit psykiskt och fysisk misshandel orsakat av pappan. Mamman har återkommande berättat för socialtjänsten att hon inte kunnat ha insyn i hur det är när pojkarna är hos pappan. Kontaktperson har nekats och även avlastning för barn när mamma behövt göra många resor med ena pojken för hans synfel. Mamman har själv fått uppdatera psykiatrin flera gånger med information rörande familjens situation och bett psykiatrin att ha tät kontakt med pappan när barnen är hos honom för att försäkra sig om att han tar sina mediciner. Varje gång pappan slutat med sin medicin har det resulterat i att han åkt in på psykiatrin via LPT – lagen om psykiatrisk tvångsvård, och trots all vetdom om pappans sjukdom och problem har inte psykiatrin velat hjälpa mamman och socialtjänsten har reagerat. Även enskild vårdnad har avslagit då man från rätten inte velat bevilja detta med anledning att något mer måste hända först. Fyra orosanmälningar, två tvångsomhändertaganden av pappan, kontakt med psykiatrin och BUP har inte ansetts vara nog.

Mamman har på BUP – barn- och ungdomspsykiatrin bett om föräldrastöd och berättat om hur pappan tilltalar sin son och tagit hårt i honom. BUP har då hänvisat till Socialtjänsten där mamman även sökt föräldrastöd via socialtjänstens öppenvård. Tillsammans har mamma och pappa deltagit där och det ska ha fått viss effekt med det har behövdes mer hjälp från barnhälsovårdspsykolog för att pappan skulle anknyta till sitt barn, även den inte tillräcklig.

I ett försök att göra livet säkrare för pojkarna kontaktade mamman grannar och släkt i byn där pappan bor och bad dem att hålla ett öga på läget och ringa om något avvek från det normala. Mamman berättar att pappans chef en gång hört av sig och att hon flera gånger hämtat barnen då hon hört på pappans röst över telefon att han inte mådde bra. Mamman avslutar sin text med att skriva:

Mitt syfte är att belysa hur ”den andra föräldern” många gånger får slåss mot väderkvarnar och hur oskyddade barn i Sverige kan vara idag.

09/12- 2021

Vid polisförhör med pappan i Lycksele kommun har han berättat om att han hör röster. Rösterna har bland annat sagt till honom att han måste döda sina barn och sin mamma för att kunna bli ledare, en magister, och för att få tyst på rösterna. När pappan ombetts att berätta om vad som hände har han sagt att:
– Jag är sjuk i huvudet, jag är vänsterhänt.***


21/12- 2021 – RÄTTEGÅNGEN

SVT Nyheter – Nu inleds rättegången efter våldsdådet i Lycksele. Under måndagen den 20 december 2021 startade rättegången vid Lycksele tingsrätt mot pappan som står åtalad för mordförsök på sin mor och sina två barn. Pappan som är i 50-årsåldern står åtalad för tre fall av försök till mord, brott han begick den 18 oktober i år. Han står även åtalad för grovt olaga hot mot en granne – sin bror – densamme som larmade om våldsdådet.

Rättegången planeras att hållas måndag och tisdag. Under måndagen hölls sakframställningar och barnens vittnesförhör spelades upp för kammaren. På tisdagen kommer vittnesförhör att hållas. Pappan nekar till samtliga brott och bestrider dessutom de skadestånd som målsägande har krävt.
Läs hela artikeln här:
► Svt Nyheter – Nu inleds rättegången efter våldsdådet i Lycksele


21/12- 2021 – RÄTTEGÅNGEN

Sveriges Radio – Pappan förnekar brott efter våldsdådet i Lyckselebyn. ”Mannens advokat Christian Shumkov menar att mannen inte hade något uppsåt när han begick sina gärningar.”
Läs hela artikeln här:
► Sveriges Radio – Pappan förnekar brott efter våldsdådet i Lyckselebyn


21/12- 2021 – RÄTTEGÅNGEN

VK – Åklagare vill se livstid för Lyckselepappan: ”En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen vid tidpunkten led av en allvarlig psykisk störning, men åklagaren hävdar att mannen förstått vad han gjort och att han hade uppsåt att döda. I sin plädering argumenterade åklagaren även för att mannen visste om sin störning och hade medicinerat för den, men att han slutat att ta läkemedlen dagarna innan attacken, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.”
Läs hela artikeln här:
► VK – Åklagare vill se livstid för Lyckselepappan


29/12- 2021 – RÄTTEGÅNGEN

Pappan i Lycksele kommer endast att dömas för mordförsök i ett fall av tre vilket kommer att påverka skadestånden till de drabbade. Rubriceringsändringen innebär att 8-åringen Theo kommer att få 100 000 kronor mindre i skadestånd än vad man i utgångsläget begärt.

Inför rättegången hade åklagaren yrkat på att pappan skulle fällas för tre fall av mordförsök och livstids fängelse men tingsrätten valde istället att döma pappan för ett försök till mord, ett fall av synnerligen grov misshandel och slutligen även ett fall av grov misshandel. Rättsexperten har tagit del av domslutet och anser att domen är väl avväg och skriven men menar samtidigt att det finns utrymme för en annan bedömning, något som barnens målsägandebiträde tänker ta under övervägande för eventuellt överklagande. Farmoderns målsägarbiträde har låtit veta att hon inte önskar överklaga domen rörande hennes del i fallet.

”Men tingsrätten väljer att ändra rubriceringen till att bara brottet mot det yngsta av barnen kan anses som försök till mord.
– Angreppssättet visar att mannen haft uppsåt att döda den fyraårige sonen. Våldet mot de övriga har varit mycket allvarligt, men det är inte visat att mannen haft uppsåt att döda. I dessa fall döms han i stället för synnerligen grov misshandel respektive grov misshandel, säger tf. lagmannen Elin Carbell Brunner i ett pressmeddelande.”*

”En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid attacken och har behov av vård.
– Tingsrätten har bedömt att mannens beslut att avsluta medicineringen berodde på hans psykiska sjukdom. Hans psykotiska tillstånd vid gärningen kan därför inte anses självförvållat och det föreligger därför inte synnerliga skäl för fängelse. I stället blir straffet rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger Elin Carbell Brunner.”**

4-årige Melvins skador bedömdes så pass omfattande att rubriceringen föll under försök till mord. Skadestånd kommer att betalas ut till honom och han får 206 537 kronor, 8-åringen får 173 250 kronor, farmodern får 100 000 kronor och mamman till barnen får 66 112 kronor. Pappans dom blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Läs hela artikeln här:
► SVT Nyheter – Rubriceringen ändras i Lyckseledådet – åttaåringen får 100 000 mindre i skadestånd
► SVT Nyheter – Pappan döms till rättspsykiatrisk vård för våldsdådet i Lycksele*


Socialstyrelsen skriver: Allmänheten bör anmäla misstankar om att barn far illa. I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa. Anmälningsskyldigheten gäller till exempel personal i hälso- och sjukvården, tandvården, förskolan, skolan, socialtjänsten och kriminalvården. Den gäller också personal som arbetar med barn och unga i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet eller i annan sådan verksamhet på hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens område.

Antalet orosanmälningar rörande barn och unga har drastiskt ökat över de senaste tio åren i exempelvis Stockholm till socialtjänsten. Huruvida det är för att vi har blivit mer anmälningsangelägna eller om det är för att befolkningen växt markant går inte med säkerhet att svara på, men orsaken kan ha flera förklaringar. Som exempel utökades anmälningsskyldigheten 2013. 2015 och framåt tog Sverige emot många ensamkommande flyktingbarn. Socialtjänsten har gjort flera uppbildningsinitiativ för att förmå skola, förskola, sjukvård samt polis att göra fler orosanmälningar.

Nyligen framtagen statistik visar att drygt 35 000 anmälningar gjordes i Stockholmsområdet under 2020. Av dessa inleddes i 57 procent av fallen en utredning eller så kopplades anmälan till redan befintlig utredning. 34 procent av anmälningarna som rörde barn ledde till utredning. Polisen står för 36% av anmälningarna, av skola och hälso- och sjukvård kommer 20%, socialtjänsten 10% och endast 8% görs av privatpersoner. De flesta anmälare är anhöriga.

Det har även visat sig att socialtjänsten anmäler hälften av ärenden som rör våld mot barn till polisen. Socialtjänstemän säger att orsaken är att man inte tycker att det är någon idé att lägga in någon anmälan då polisen sällan vidtar åtgärder.
– Jag har förstått att socialsekreterarna upplever att en polisanmälan inte gör någon skillnad, det riskerar bara att skada relationen till föräldrarna. Att det finns tillfällen då en anmälan gör mer skada än nytta kan jag förstå – men inte i hälften av fallen. Utsätts ett barn för ett brott ska det anmälas, riktlinjerna är tydliga, säger Jan Jönsson (L) socialborgarråd i Stockholm.

När ett barn dödas av sin mamma eller pappa kallas det filicid. I fall där förövaren tar sitt eget liv heter det filicid-suicid. I Sverige dödas cirka tre barn om året av en förälder eller av en medlem i en styvfamilj. Forskning av samtliga fall av filicid och filicid-suicid i svensk historia mellan 1973-2008 har visat att allvarligare psykisk störning och tidigare självmordsförsök var starka oberoende riskfaktorer för filicid. Missbruk och tidigare våldsbrott var mindre vanligt bland icke-filicidala mordförövare. Två år efter Bobbys död införs lex Bobby (2007:606). Enligt den ska alla barnmord utredas av Socialstyrelsen. Hittills har utredningarna visat att cirka 40% av fallen handlar om barn som varit kända av socialtjänsten via orosanmälningar. Av de anmälningar som inkommit har bara 50% lett till en utredning.

Samtliga barnfall från 1973 till dagens datum visar att en stor grupp av de barn som blir dödade av sina föräldrar inte har utsatts för våld tidigare. Majoriteten av studier relaterar gärningen till någon form av psykisk ohälsa hos förövaren som ofta beskrivs som bakomliggande faktor. Det finns flera utlösande faktorer som föranleder en förälders dödande av sitt barn och efterföljande självmord. Flera studier redogör för särskilt stressande händelser och kriser som kan uppfattas vara möjliga avgörande faktorer till att filicid och filicid-suicid begås. Separation, skilsmässa och vårdnadstvist är de främst förekommande faktorerna i nära anslutning till denna typen av brott. Ekonomiska förutsättningar har visat sig ha ett samband till filicid-suicid. Svåra ekonomiska förhållanden med små möjligheter att försörja sig och socioekonomiska faktorer utgör en del av de filicid-suicidfall där föräldrarna var deprimerade och dödar sina barn av altruistiska skäl. För att nå bästa möjliga förebyggande arbete bör arbete och insatser riktas till människor med psykiska störningar och suicidalt beteende bland särskilt ansträngda föräldrar:
– Föräldern hade ofta en tidigare känd psykiatrisk problematik och hade vårdats på psykiatrisk klinik någon gång tidigare med depression, psykos eller personlighetssyndrom, menar Bo Runeson, professor och överläkare vid Karolinska institutet.

Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen och Henrik Lysell, forskare av filicid, vid Karolinska Institutet, säger att vad som krävs är att samhällets skyddsnät blir mer finmaskigt:
– Precis som att man inom psykiatrin frågar om självmord så bör man fråga om personen har tankar kring att använda våld mot sina barn. Att mer öppet prata om dessa tankar skulle kanske förhindra några, eller i alla fall något, fall, säger Henrik Lysell.

Filicid indelas i femgrupper:
Altruism, utvidgat självmord eller barmhärtighetsmord. En eller båda föräldrarna anser att de gör sitt eller sina barn en tjänst eller välgärning genom att ta deras liv åt dem.

Psykos. Denna grupp överlappar ofta med föregående grupp av altruism. Störst andel föräldrar som drabbas av psykos är kvinnor som exempelvis har hamnat i djup förlossningspsykos.

Det oönskade barnet. Barn i denna grupp dör oftast inom ramen av sitt första livsdygn. Vanligtvis är det unga kvinnor som är förövaren. I många av dessa fall har inte kvinnan vetat om att hon varit gravid eller anser sig inte ha kapacitet att ta hand om barnet.

Barnmisshandel. Fysisk och psykisk misshandel som pågår över en lång tid och slutligen resulterar i barnets död.

Hämnd på partner. Barnet används som medel av ena föräldern för hämnas och straffa den andra föräldern. Barnet i sig är inte fokus för handlingen utan det är avskyn för den andra förälderns som är huvudfokus för föräldern som begår brottet.

Och till skillnad från andra våldsbrott är det en jämn fördelning mellan män och kvinnor – i hälften av fallen var gärningspersonen en kvinna. Eftersom det är mindre än en promille i svenska befolkningen som begår denna typ av brott och att många i landet lider av psykisk ohälsa är det svårt att som myndighetsutövare se detta som en markör eller varning om att en person ligger i riskzonen för att begå filicid. Däremot bör vården reagera när en förälder hör av sig och uttrycker en önskan om att ta sitt liv. Barn som lever i styvfamiljer löper större risk att falla offer för filicid enligt äldre studier, men enligt nya är det ingen större risk än att leva med biologiska föräldrar.

Exempel på de fem grupperna av filicid:

Barnmisshandel leder till mord. 2006 hittas kvarlevorna av Bobbys kropp i en sjö utanför Nässjö. Han bodde samman med sin mamma och styvfar. Bobby har under en lång tid utsatts för utdragen och långvarig tortyrliknande misshandel av både mamman och pappan, bland annat med elchocker mot underlivet. Inom evolutionspsykologin kallar filicid utfört av styvföräldrar för Askungeeffekten. Om styvfädern har ett kriminellt förflutet löper barnet än större risk att drabbas av våld och bli mördat.

Barnmord i altruismens tecken. I Bjärred 2018 mördar ett föräldrapar sina två döttrar som sedan en tid lidit av sjukdomen ME kroniskt trötthetssyndrom. Flickorna är 11 respektive 14 år gamla. I huset finner polisen ett undertecknat brev där det båda föräldrarna i samförstånd har valt att avsluta sina barns och sina egna liv. Mamman och flickorna har dött till följd av kvävning och pappan tog sitt eget liv genom att hänga sig. Morden går under benämningen altruism, utvidgat självmord eller barmhärtighetsmord och även som filicid-suicid.

Hämnd på partner leder till mord på barn. 2013 har en pappa ”pappahelg” och beger sig till sin stuga i Dalarö tillsammans med sina tre små barn. När barnen somnat på kvällen placerar pappan pappersservetter över golvet, dränker dem i tändvätska och tänder på. Han tar bort stegen från loftsängen barnen sover i och lämnar stugan, sätter sig i bilen och kör 50 mil söderöver för att överlämna sig till polisen på Öland. Det äldsta barnen, en flicka som är sju år, lyckas springa ut ur stugan och larma grannen. De två små pojkarna på tre och fem år går inte att rädda ur lågorna. I ett sms som pappan skriver mitt i natten skriver han: ”Hämnden är ljuv din jävla idiot”.

Psykos. En mamma i Sigtuna har under en längre tid mått dåligt och haft press på sig att skicka pengar till sina anhöriga i Kenya. Samtidigt blir hon av med sitt jobb som städerska och är ensamstående med två små pojkar, Elias 4 år och Tevin 8 år. Efter en resa till Kenya börjar mamman att isolera sig och känner enorma skuldkänslor av otillräcklighet som mamma vilket slutligen drev henne att ta sina pojkar till en sjö för att dränka dem för hon trodde att de skulle få det bättre i himlen.

Det oönskade barnet. Kvällen den 21 december 2002 hittar en hundägare ett litet filtklätt bylte i en gångtunnel i Brunna. Inuti klädbyltet finns en liten nyfödd flicka. Flickan är död, hon har blivit kvävd, och hennes identitet är okänd. Utredningen visar att flickan levt i upp till sex timmar innan hon blev kvävd, inlindad i en filt och lagd vid gångtunneln. Utomhus var det 20 minusgrader vilket underlättade utredningen av händelseförloppet. Själva mordet ska med största sannolikhet begåtts på något annat ställe än fyndplatsen. DNA säkrat på flickan och byltet talar om att det är en kvinna som begått mordet. Fallet blev aldrig löst.

Avsaknad av hjälp för vuxna med psykiska åkommor. Filicid är ovanligt i Sverige. 4 till 5 fall sker vanligen per år. Fler kvinnor än män begår filicid. Edwins mamma var sedan tidigare dömd för våldsamt motstånd och hade en missbruksproblematik. Hon har haft kontakt med både psykiatrin och socialtjänsten och det har kommit in flera orosanmälningar från förskolan. Halmstadmamman har berättat i förhör att hon hört röster – röster som sagt åt henne att döda sitt barn. Hon har också sagt att hon var rädd att något ännu värre skulle hända henne och barnet om hon inte tog dess liv.
– Förr var det ett tydligt samarbete mellan BB och vuxenpsykiatrin. Om man anade att något inte kändes bra med mamman, subtila saker, var det enklare att kalla henne till psykiatrin. Men allt sådant är nedmonterat nu, säger psykologen Maude Johansson.

Huvudbilden: LOTTE FERNVALL
Skrivet av: Anna Troedsson

FAKTA: FILICID
Filicid är termen för när en förälder dödar sitt barn.
Barnamord var ett stort problem i Sverige för ett par hundra år sedan. Ofta var det ogifta kvinnor som dödade sina nyfödda.
Det är i dag extremt ovanligt.
0,4–0,6/100 000 barn och år i Sverige.
USA och Mexiko har högst förekomst av filicid, 2,2/100 000 barn.
Källa: Karolinska Institutet


SÅ KAN DU UPPTÄCKA MISSFÖRHÅLLANDEN
Här kan du läsa vad 1177 skriver om tecken på att ett barn mår dåligt.
Här kan du läsa om tecken på psykos.
Här samlar 1177 råd till den som är närstående till någon med vanföreställningar eller psykossjukdom.

FAKTA: FILICID
Filicid är termen för när en förälder dödar sitt barn.
Barnamord var ett stort problem i Sverige för ett par hundra år sedan. Ofta var det ogifta kvinnor som dödade sina nyfödda.
Det är i dag extremt ovanligt.
0,4–0,6/100 000 barn och år i Sverige.
USA och Mexiko har högst förekomst av filicid, 2,2/100 000 barn.
Källa: Karolinska Institutet

OLIKA TYPER AV FILICID
Altruism, utvidgat självmord eller barmhärtighetsmord. Den ena föräldern eller båda anser att de gör barnet en välgärning genom att ta dess liv. Kanske på grund av att barnet är allvarlig sjukt. Familjetragedin i Bjärred är ett exempel på ett sådant fall. Ett annat uppmärksammat fall skedde i september 2020 då en 27-årig kvinna i Tyskland mördade sina fem yngsta barn och sedan försökte ta sitt eget liv genom att hoppa framför ett tåg. Kvinnan överlevde men barnen, som var mellan ett och åtta år gamla, ska ha fått lugnande medel och dött av kvävning. Kvinnan uppgav att separationen från de yngsta barnens far gjorde att hon inte längre kände sig kapabel till att ta hand om sin familj och valde därför att avsluta deras liv.

Psykos. Många gånger överlappar den här kategorin med den ovan, men här är det främst kvinnor som hamnat i en djup förlossningspsykos som är förövare. Ett exempel på detta är när två bröder, fyra och åtta år gamla, hittas vid ett vattenbryn i Sigtuna 2011. Barnen har dött av drunkning och mamman till pojkarna grips samma dag. Det visar sig att hon led av en allvarlig psykisk störning under och efter dåden. Kvinnan skulle först även ta sitt eget liv, men ångrade sig. Ett annat fall ägde rum i Nyköping den 30 augusti 2012. Den då 29-åriga kvinnan tog sin två månader gamla son in till köket och dödade honom med en kniv. Hon försökte sedan ta sitt eget liv men övermannades av sin man och svärmor. Kvinnan hade påvisat symptom för förlossningsdepression och besökt psykolog innan mordet. Hon dömdes till vård för barndråp.

Det oönskade barnet. Här dör barnet inom de första dygnen i livet och det är ofta unga kvinnor som är förövare. Många gånger har kvinnorna inte vetat om att de är gravida och anser att de inte har kapacitet att ta hand om barnet. Ett av de mer uppmärksammade fallen är det om den nyfödda flickan som hittades kvävd och inlindad i ett tygstycke vid en gångtunnel i Brunna 2002. Polisen har fortfarande inte lyckats få fram vilka som är flickans föräldrar. Enligt rättsläkaren hade flickan fötts, kvävts och placerats vid gångtunneln under ett och samma dygn.

Barnmisshandel. Här förekommer en psykisk och fysisk misshandel som pågår över lång tid och som resulterar i att barnet dör. Det mycket uppmärksammade fallet om Lilla Hjärtat är ett sådant. Ett annat är fallet med tioåriga Bobby som dödades av sin mamma och styvfar efter en lång och utdragen misshandel 2006. Bobby fick utstå en lång och systematisk tortyr innan mamman och styvpappan sänkte hans kropp i en sjö utanför Nässjö. De dömdes båda för mordet. Gabriel Fernandez var en åttaårig pojke i Palmdale, Kalifornien, som torterades och misshandlades under flera månader av sin mamma och hennes pojkvän. I maj 2013 misshandlades pojken så svårt att han avled av sina skador. Mamman dömdes till livstids fängelse och pojkvännen dömdes till döden. Fallet väckte stor uppmärksamhet i USA och kritiken mot socialtjänsten, som larmats flera gånger under månaderna före Gabriels död, var enorm. Mamman och pojkvännen tvingade bland annat Gabriel att äta kattsand och sköt honom upprepade gånger med ett luftgevär. 2020 släpptes en dokumentärserie på Netflix som tar upp fallet.

Hämnd på partner. Här används barnen som ett medel för den ena föräldern att hämnas på den andra. Det har väldigt lite med barnet att göra och handlar mer om avsky mot den andra föräldern. Fallet med pappan som tände eld på sitt hus på Dalarö 2013 är ett sådant. Pappan begav sig med sina tre barn till familjens sommarstuga på Dalarö. När barnen somnat tände pappan eld på stugan och begav sig därifrån. Det äldsta barnet, en sjuårig flicka, lyckades springa ut ur stugan och larma grannen men trots försök gick det inte att rädda de två yngre pojkarna. Pappan har erkänt morden och sagt att motivet var att han ville hämnas på barnens mamma.
Källa: Dagens Nyheter

BARNEN SOM DÖDATS AV SINA FÖRÄLDRAR OCH NÄRSTÅENDE
• Två barn, en 3-årig pojke och en 7-årig flicka, blir knivhuggna av sin pappa när de sover. Därefter kastar pappan ut dem från ett fönster på femte våningen. Pojken dör av sina skador. Flickan skadas svårt. Hässelby, 14 november 2021.
• Två små barn mister livet då deras mamma ställer dem och sig själv på en tågräls, där de blir påkörda av ett ankommande tåg. Hässleholm, 7 juli 2021.
• Två bröder, 4 och 7 år, brinner inne i en bil tillsammans med sin pappa som några timmar tidigare lämnat in skilsmässoansökan med pojkarnas mamma. Storvreta, 26 mars 2020.
• Esmeralda, ”Lilla Hjärtat”, 3 år, hittas död med flertalet fysiska skador och olika droger i kroppen. Hennes mamma döms till åtta års fängelse för dråp. Pappan dör i häktet av drogabstinens. Norrköping, 30 januari 2020.
• Ett spädbarn, en liten flicka, Ronja, fem veckor, dräps av sin psykiskt sjuka mamma, Oxelösund, 22 juni, 2020.
• Två bröder, 5 och 7 år gamla, skjuts ihjäl av sin pappa. Efter morden sänder pappan live på Facebook för att därefter ta sitt eget liv. Sala, 23 januari 2019.
• En flicka mördas av sin mamma. Skarpnäck, 18 januari 2019.
• Theo, 8 år, mördas av sin mamma. Hon tar sedan sitt eget liv. Trelleborg, 29 juli, 2019.
• Albin, 3 år, misshandlas till döds av sin styvpappa. Styvpappan döms till åtta års fängelse för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Skaraborg, 10 oktober 2018.
• Eddie, sju månader, misshandlas till döds av sin pappa. Pappan döms till fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Götene, 11 juli 2016.
• Edwin, 4 år, stryps till döds av sin mamma. Hon döms till sluten rättspsykiatrisk vård. Halmstad, 29 september 2019.
• Två små barn mördas av sin djupt religiösa pappa som nyligen lagt in ansökan om skilsmässa. Han tar även livet av deras mamma. Mannen överlämnar sig senare till polisen och döms till sluten rättspsykiatrisk vård. Västra Frölunda, 2 september 2018.
• Två systrar, 11 och 14 år gamla, mördas av sina föräldrar efter att ha isolerats hemma i samband med en ME-diagnos. Föräldrarna begår sedan självmord. Bjärred, 9 januari 2018.
• Syskonen Vanessa, 2 år, Kamil, 5 år, och Almir, 8 år, dödas av sin mamma Magdalena samma morgon som familjen ska vräkas från sin lägenhet på grund av en omfattande hyresskuld. Mamman tar även sitt eget liv. Gårdsten, 20 juli 2017.
• Tre månader gamla tvillingflickor dör då deras föräldrar inte söker vård när barnen är svårt sjuka. Bruzaholm, mitten av juli 2016.
• Yara, 8 år, misshandlas till döds av sin morbror och hans fru, hos vilka hon bor.
De döms båda för mord, morbrodern till 14 års fängelse och hans fru till livstids fängelse. Karlskrona, 30 april 2014.
• En nio månader gammal flicka dör efter att hennes pappa kastat ut henne från ett stup. Mannen kastar även ut flickans mamma efter att först ha slagit henne medvetslös. Pappan döms till livstids fängelse för dubbelmord. Dalby stenbrott utanför Lund, 9 december 2014.
• Två bröder, Emil, 3 år, och Simon, 5 år, mördas av sin pappa som stänger in dem i ett hus och tänder eld på byggnaden. Deras sjuåriga syster lyckas fly. Pappan döms till livstidsfängelse för dubbelmord. Dalarö, 29 september.
• En två månader gammal pojke knivhuggs till döds av sin mamma, som vid tidpunkten lider av förlossningsdepression. Efter mordet försöker mamman ta sitt liv men övermannas av sin man och svärmor. Mamman döms till rättspsykiatrisk vård. Nyköping, 30 augusti 2012.
• Två bröder, Elias, 4 år, och Tevin ,8 år, dränks i en sjö av sin mamma. Mamman döms till rättspsykiatrisk vård och utvisning. Sigtuna, 19 september 2011.
• Bobby, 10 år, mördas under tortyrliknande förhållanden av sin mamma och styvpappa. Hans kropp dumpas sedan i en sjö. Båda föräldrarna döms för mordet. Nässjö, 14 januari 2006.
• Leo, 3 år, mördas av sin mamma. Hon försöker sedan ta sitt eget liv. Linköping, 2006.
• Freddie, 3 år, kom som nyfödd från Tjeckien till Sverige och mördas av sina adoptivföräldrar. 8 januari, 2006.
• Rasmus, 4 år, kvävs till döds av sin pappa som sedan misslyckas med att ta sitt eget liv. Pappan döms till rättspsykiatrisk vård och släpps på fri fot nio år senare. Lidköping 2002.
• En nyfödd flicka hittas kvävd och inlindad i ett tygstycke vid en gångtunnel. Polisen hittar aldrig flickans föräldrar. Brunna, Linköping, mars 2002.
• Michael, 4 år, sparkas ihjäl av sin styvpappa efter långvarig misshandel. Styvpappan döms för mord till 10 års fängelse och Michaels mamma till tre års fängelse. Morbrodern som deltagit i misshandeln dömdes ej. Mamman och styvpappan utvisas sedan till Tyskland.
Tjeggelvas, 29 september 1990.

Forskare vid Karolinska institutet har granskat samtliga fall mellan åren 1973 och 2008 där pappor eller mammor har dödat dem de ska vårda och skydda. 151 föräldrar, 184 barn. Ett mönster framträder. Depression, psykos eller personlighetsstörning är ofta inblandat. Könet på barnet tycks inte spela någon roll, ungefär lika många flickor som pojkar har dödats.
Det finns en föreställning om att det är kvinnor som har förlorat förståndet som har ihjäl sina barn. En föreställning som inte stämmer. 54 procent av förövarna är män. En omständighet som sticker ut jämfört med andra former av dödligt våld är att över 42 procent av dessa föräldrar tar sina liv i samband med gärningen. Än lever det förfärliga begreppet utvidgat självmord kvar. Förfärligt därför att det skymmer sanningen. Detta är mord, ingenting annat.

Läs mer här:
► Aftonbladet – Pappa åtalas för mordförsök på barn
► Aftonbladet – Tre skadade i grovt våldsbrott – man i 50-årsåldern anhållen
► Aftonbladet – Misstänkte Lyckselemannen erkänner attacken
► Aftonbladet – Polisen: Mannen i Lycksele hade uppsåt att döda
► Aftonbladet – Lyckselemannen fråntagen sina vapen för två veckor sedan
► Aftonbladet – Ett av barnen har vaknat efter våldsdådet i Lycksele
► Aftonbladet – Theo, 8, räddade liv när pappa attackerade
► Aftonbladet – Lyckselepappan döms till vård**
► Aftonbladet – Lyckselepappan i förhör: ”Jag är sjuk i huvudet”
► Brottsoffermyndigheten – När barn dödas av sin mamma eller pappa (filicid)
► Dagens Nyheter – Orosanmälningar gällande barn har tredubblats på tio år
► Dagens Nyheter – Våld mot barn polisanmäls endast i hälften av fallen
► Dagens Nyheter – Vem dödar sitt eget barn?
► Karolinska Institutet – Vem dödar sitt eget barn?
► Omni – Lyckselepappan döms bara för mordförsök på ett barn
► Sveriges Radio – Åklagaren: Åttaåringen lyckades fly från pappans yx-attack – kallade på hjälp
► Sveriges Radio – Pappan åtalas för försök till mord på sina två barn och sin mor
► Sveriges Radio – Efter våldsdådet i Lycksele – nu erbjuder kommunen krisstöd
► Sveriges Radio – Offren i mordförsöken i Lycksele: Två barn och en äldre kvinna
► Sveriges Radio – Lyckselemannen häktad – gav sitt medgivande
► Sveriges Radio – 50-åringen i Lycksele ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning
► Sveriges Radio – Ljuständning i Lycksele efter våldsdådet
► Sveriges Radio – Polisen har förhört äldre kvinnan från mordförsöken i Lycksele
► Sveriges Radio – Då väntas åtalet efter våldsdådet i Lycksele
► Sveriges Radio – 50-åringen erkänner brott efter våldsdådet i Lycksele
► Sveriges Radio – Alla tre offer efter mordförsöken i Lycksele är vakna
► Sveriges Radio – Misstänkt för våldsdåd i Lycksele bedöms ha allvarlig psykisk störning
► Sveriges Radio – Pappan förnekar brott efter våldsdådet i Lyckselebyn
► Sveriges Radio – Krisstödjaren Carina hoppas rättegången sätter punkt för skvallret
► Sveriges Riksdag – Lex Bobby – Lag (2007:606)
► SVT Nyheter – Detta vet vi om det grova våldsbrottet i Lycksele
► SVT Nyheter – Man i 50-årsåldern häktad för mordförsök efter grova våldsbrottet i Lycksele
► SVT Nyheter – Efter mordförsöken i Lycksele – nu ska det äldre barnet höras
► SVT Nyheter – Pappa i Lycksele misstänks för tre mordförsök – polisen har hört det äldre barnet
► SVT Nyheter – Misstänkt för attacken hade en bakgrund med psykisk ohälsa
► SVT Nyheter – Polischefen om skadeläget efter våldsdådet i Lycksele: ”Allvarligt skadade”
► SVT Nyheter – Boende i byn chockade efter våldsdådet i Lycksele: ”Han var alltid så trevlig”
► SVT Nyheter – Kommunchefen i Lycksele: ”Många är väldigt tagna”
► SVT Nyheter – Två barn och äldre kvinna skadade i grovt våldsbrott i Lycksele
► SVT Nyheter – Åklagaren om grova våldsbrottet i Lycksele: ”Mannen förnekar brott”
► SVT Nyheter – Skolchefen efter våldsdådet i Lycksele: ”Man är i chock över det som hänt”
► SVT Nyheter – Efter våldsdådet i Lycksele: ”Barnen mår under omständigheterna bra”
► SVT Nyheter – Polispatrullen i Lycksele larmades till fel by – blev 30 minuter försenad
► SVT Nyheter – Granne slog larm om våldsdådet i Lycksele – gärningsmannen misstänks ha hotat honom med yxa
► Svt Nyheter – Nu inleds rättegången efter våldsdådet i Lycksele
► SVT Nyheter – Rubriceringen ändras i Lyckseledådet – åttaåringen får 100 000 mindre i skadestånd
► SVT Nyheter – Pappan döms till rättspsykiatrisk vård för våldsdådet i Lycksele
► SVT Nyheter – Åklagaren om domen mot Lyckselepappan: ”Är i stora delar nöjd
► VK – Åklagare vill se livstid för Lyckselepappan
► Örebros universitet – Filicid-suicid – En forskningsöversikt om föräldrar som dödar sina barn och begår självmord

► Årsredovisning 2013 – Lycksele kommun
► Utmärkelse för Bästa Tillväxt – Lycksele kommun – 2013
► Wikipedia – Lycksele kommun
► Lycksele TR B 633-21 FUP
► Mammans inlägg om händelserna på sin personliga Facebook