#Kvinnostrejk

”Kunde Greta ensam så kan vi!”, lyder uppmaningen som just nu sprids i sociala medier. I Sverige diskrimineras och förtrycks tjejer och kvinnor systematiskt, ett budskap lyft av journalisten Kajsa Ekis Ekman, Metoo Sweden, krönikören Cissi Wallin, aktivistgruppen Grupp nio, Aysha Jones (Black Lives Matter Sweden) och influencers som Fi ”heltenkeltfi” Lindfors och Nina Campioni, m fl. Från och med 26 mars klockan 15.00 kommer kvinnor i hela landet gå ut i en kvinnostrejk och därefter varje fredag till förändring sker. 

Strejken går i kvinnans tecken, mot förtryck och diskrimineringmot kvinnor men manar även deltagare att strejka mot vad de själv anser vara fel: ”… för att kräva av staten och övriga medborgare att få sina rättigheter tagna på större allvar. Vad, mer konkret? Det väljer du som strejkar! Fyll i meningen: ’Mitt krav… ’ och dela i dina sociala medier tillsammans med bild på dig när du strejkar”, står det i inlägget som nu sprids.

Enligt magasinsajten Baaam, som ingår i Aller media, vill man, till skillnad från metoo, även uppmana att också gå ut på gator och torg. Vad man ska protestera emot står var och en fritt.

– Som kvinna lever man alltid i skuggan av patriarkatet. Det är viktig att visa sitt missnöje och stå rakryggad i de här frågorna, och inte gömma sig i någon förort, säger Hanna Lans till GP.

Kvinnostrejker i andra länder
Efter att Polen i höstas förbjöd näst intill alla aborter gick kvinnorättsorganisationer i början på året ut och protesterade. Gatorna i huvudstaden Warszawa och på många andra håll i landet fylldes med tiotusentals människor.

I Turkiet protesterar kvinnorättsorganisationer i detta nu mot våld i hemmet, och kräver krafttag från regeringen som nyligen dragit sig ur Istanbulkonventionen. Samma typ av strejk fördes i fjol av feministiska aktivister i Mexiko där det sker i snitt tio kvinnomord varje dag.

I Mexiko begås i snitt tio kvinnomord varje dag där liknande strejk genomfördes av av feministiska organisationer förra året.

Läs mer:
► GP – Kvinnostrejk varje fredag – nytt upprop på sociala medier
► GP – Stora demonstrationer efter abortförbud i Polen
► GP – Tio mord om dagen – nu har Mexikos kvinnor fått nog
► BAAAM – Efter Gretas klimatstrejk – nu kommer kvinnostrejken
► Brinn för Barnen – #Kvinnostrejk – 2021