Barnen ringde SOS när mamma misshandlades

Grannar hör skrik och glas som krossas, och slår larm. När polis och ambulans kommer till bostaden möts de av en man och en kvinna, som båda är påverkade. De blöder även efter att ha skurit sig på en trasig ruta.
I bostaden finns även parets två barn.

När polisen åker därifrån lämnas barnen kvar. Med sina påverkade föräldrar.

”Jag upplevde inte barnen som påverkade av händelsen den korta tid som jag var inne i sovrummet med dem”, skriver polismannen i sitt avrapporterings-pm.

Bara några timmar senare ringer barnen SOS Alarm. Då har deras pappa misshandlat deras mamma sedan polisen åkte därifrån. När polisen kommer är kvinnans ansikte blåslaget och igensvullet.

Poliserna som kommer till parets hem får först koncentrera sig på att kvinnan kommer iväg med ambulansen och att mannen grips. Barnen sitter under tiden kvar i sovrummet tillsammans med sin hund.

”När jag kommer in i sovrummet första gången är flickan väldigt skakig och jag upplever henne i chock, hon pratar även mycket och det första hon frågar är om mamma är okej”, skriver poliskvinnan i sitt pm och fortsätter:
”På vägen in till Eksjö tittar pojken först på mig och sedan ser jag att han får tårar i ögonen. Jag får inget svar på hur han mår men sätter mig bredvid honom då det kändes som att hans chocktillstånd försvann och att han började inse vad som hänt.”

I förhör berättar barnen om vad som hände under natten:
– […] och sen så drog han ut henne ur rummet fast hon inte ville och sen så började de slåss och sånt hela, alltså hela lägenheten var helt blodig. Köket var alltså blodbad. Usch. När jag är rädd då är jag mest orolig för mamma. Orolig att hon ska typ skada sig rejält eller typ kanske dö.”

Frågan vi alla ställer oss och vill ha svar på: Hur kan polisen lämna två barn kvar ensamma med sina påverkade och våldsamma föräldrar? Och hur ofta sker detta?

Händelsen inträffade i augusti i år. Mannen dömdes i tingsrätten till två år och nio månaders fängelse för bland annat grov misshandel och barnfridsbrott (att låta barn bevittna våld). Ur tingsrättens dom: I detta fall måste situationen ha varit mycket skrämmande för barnen, inte minst med tanke på allt blod som fanns i lägenheten. Domen överklagades till hovrätten som sänkte straffet till två år och sex månaders fängelse.

Skrivet av: Sara Palmkvist – Brinn för barnen
Läs mer här:
► SVT Nyheter – Barnen ringde SOS när mamma misshandlades