4-åring utsatt för svält – socialtjänsten skyller på pandemin

Socialtjänsten SKA skydda barn i utsatthet men gång på gång rapporteras brister likt nedan. Missförhållanden i biologiska hem eller placeringar där socialtjänsten av olika anledningar låter barn fara illa trots orosanmälningar. Vi läser om det i media, sen kommer vi ständigt i kontakt med det i och med de fall vi i Brinn för barnen går in i. Hur kan det få se ut så?? Vad gör politiker och framförallt regeringen åt alla missförhållanden inom socialtjänsten?
”Fyraåringen som kommer in till Akademiska sjukhuset har flera skador på kroppen. Dagen efter blir hennes tillstånd kritiskt.

Pandemirestriktionerna har lett till brister i arbetet med att skydda det familjehemsplacerade barnet, enligt socialtjänsten. Inom kort ska åklagaren fatta beslut om åtal mot familjehemsföräldrarna, som nekar till brott. Det var försommar i Uppsala, juni 2021. Fyraåringen, som älskade den tecknade hästen Spirit och My little pony, haltade när hon kom till förskolan.

Pedagogerna noterade ett blåmärke under det ena ögat, spruckna blodkärl i det andra. Eftersom flickan var tvångsomhändertagen enligt LVU, och placerad i familjehem, gjorde personalen en orosanmälan till socialtjänsten.
En läkarundersökning skulle senare visa att fyraåringen även hade en fraktur i handleden. Den gipsades.
Socialtjänsten beslutade att omplacera fyraåringen till ett jourhem.

Nästa dag, när flickan fått mat, behövde hon återigen föras till sjukhus – den här gången akut. Enligt ett rättsläkarutlåtande befann sig flickan i ett livshotande tillstånd: svält.

När pandemin slog till valde Sverige en annan strategi än de flesta andra länder. Grundskolor och förskolor var öppna. Samhället skulle värna barnen. Ändå varnade myndigheter och barnrättsexperter för att de restriktioner som ändå infördes riskerade att drabba de allra mest utsatta. I länsstyrelsernas lägesrapporter larmade kommuner om oro och sociala problem som växte i takt med restriktionernas omfattning.
När missförhållandena kring den fyraåriga flickan i Uppsala blev kända för myndigheterna anmälde socialtjänsten sitt agerande till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Om hon inte hade fått behandling hade hon kunnat dö
I en lex Sarah-anmälan skriver den ansvariga enhetschefen att pandemin och restriktionerna har lett till att de inte kunnat ha barnsamtal med flickan sedan hon placerades i familjehemmet – nästan ett år tidigare, sensommaren 2020.

”Inga onödiga besök skulle göras i familjehemmen”, skriver chefen i handlingarna som DN har läst.
Socialtjänstens handläggare hade därför inte sett – eller förstått – att fyraåringen snabbt förlorat vikt och slutat växa. Och varken läkare, BVC eller familjehemmet slog larm, enligt handlingar från domstolen och Ivo.
Kort efter att skadorna på fyraåringens kropp upptäcktes, i juni 2021, omplacerades flickan till ett jourhem.
Hos den nya familjen svällde kroppen upp. Hon fick feber och magknip och kräktes. När flickan återigen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala diagnostiserades hon med refeeding syndrome – ett tillstånd som, enligt läkare, uppkommer om en person har utsatts för långvarig svält.
– Det som hände var att flickan kom till jourhemmet. Där fick hon mat och blev sedan allvarligt sjuk, säger åklagare Moa Blomqvist.”

”Parallellt med brottsutredningen i Uppsala har Ivo beslutat att utreda socialtjänstens hantering av den fyraåriga flickan. DN:s granskning visar att hon, under sina fyra år, har tvingats bryta upp från sex olika placeringar.”
Utöver den sista placeringen som misstänks ha satt flickan i svält och misshandlat henne, har hon även tidigare levt i ett annat familjehem som vanvårdade henne står det i artikeln!
Skrivet av: Jessica Ivarsson, ordförande, Brinn för barnen

Läs hela artikeln här:
► Dagens Nyheter – DN Granskar: 4-åring utsatt för svält, enligt åklagare – socialtjänsten skyller på pandemin