Akut brist på familjehem i Forshaga

AKUT BRIST PÅ FAMILJEHEM I FORSHAGA – SITUATIONEN BESKRIVS SOM ALLVARLIG
”Fyra gånger fler barn än vanligt kan inte bo kvar hos sina biologiska föräldrar, larmar Forshaga kommuns socialtjänst. Den rekordstora ökningen gör att det råder akut brist på familjehem i närområdet:
– Det är åtta, tio till som vi skulle behöva, säger IFO-chefen Sofia Faivre och tillägger att situationen är allvarlig.”
Nu uppmanar kommunen Forshagaborna att anmäla intresse för att bli familjehem.

Orsaken till att antalet barn som behöver flyttas till familjehem just nu är för att restriktionerna lättat och fler barn kan berätta om sina livssituationer i förskola och skola. Det blir lättare att komma i kontaktmed utomstående för att berätta vad som inte är bra hemma.

Ett problem som uppstår för kommunerna är att kommunens egna hem som i genomsnitt kostar 14 000 kroner i månaden inte räcker till och då blir det placeringar i externa aktörers familjehem, som kan kosta kommunen uppåt 70 000 kronor i månaden. Många kommuner lider av hårt ansträngda budgetar och behovet av fler kommunala placeringar är nu akut.

► SVT Nyheter – Akut brist på familjehem i Forshaga – fler barn utsätts för våld