Uppropsocialtjänsten

Bild: Jessica Gow/TT

Göteborgsposten – Hundratals små barn sätts i HVB-hem”Barn under tio år har placerats på HVB, hem för vård och boende, utan vårdnadshavare vid över 250 tillfällen senaste åren. Barnets bästa är socialtjänstens mål när utsatta barn ska placeras. Men i praktiken är det inte alltid det som styr, visar en kartläggning TT gjort.

Tidigt på morgonen den 15 juni försvinner en liten pojke från ett boende i Hagfors, endast iklädd blöja. I tre timmar söker polisen med hundar innan de hittar honom på strandkanten vid Uvån. Pojken förs till sjukhus, men konstateras död. Fem år gammal.

Händelsen väcker många frågor om säkerheten på boendena. En annan fråga är vad ett så litet barn ens gjorde där. Ska femåringar placeras på institution i Sverige?

Nej, menar experter. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Under åren 2018 till 2020 har barn i åldrarna 0 till 9 år placerats på HVB-hem utan sällskap av vårdnadshavare vid omkring 270 tillfällen. Det visar en enkät som TT skickat ut till landets 290 kommuner och som 230 av dem svarat på. I vissa fall handlar det om en akut situation på några dagar. I andra om placeringar på tre månader – och vid ett tillfälle hela två år.

Förvånad och sorgsen
– Om det är ensamplacerade små barn så är det i mina öron förvånande uppgifter, säger Marie Sallnäs, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.

Hanna Thermaenius, som är psykolog på Rädda barnen och träffar många barn som har det svårt, överraskas också.
– Jag visste inte och trodde inte att det förekom i någon utsträckning. Jag blir förvånad och sorgsen av att höra det, ju yngre barnen är desto viktigare är det att ingå i ett litet och tryggt sammanhang, säger hon.”

 Marie Sallnäs och Hanna Thermaenius. Foto: Eva Dalin/Jonas Ekströmer/TT

Läs artikeln här:
► Göteborgs-Posten – Hundratals små barn sätts i HVB-hem