Mamma anhållen för grova våldtäkter mot sin son

Det finns ett ämne som det sällan pratas om, mörkertalet. Mörkertalet innebär de siffror vi inte med säkerhet kan bekräfta eller dementera. När man pratar om barns utsatthet och förövare målas bilden av en man oftast upp, detta på grund av att enligt statistiken är det främst män som begår våldsbrott över lag och brott mot barn och kvinnor.

Men här faller också ett mörkertal in, utgjort av de barn vars förövare är kvinna och i värsta fall, deras egna mamma. De offentliga fallen är få men det betyder inte att dom inte finns och mörkertalet har vi ingen aning om.
Hur hanteras dessa fall av våra myndigheter?

Under de senaste åren har sexualbrott mot barn ökat och en ökning av offentliga fall där en kvinna senare står åtalad har också ökat. Men hur ska samhället hantera när den som anses vara den tryggaste av dom trygga punkterna i ett barns liv nu konfronteras som roten till allt ont i ett barns liv?

Oftast står diskussionerna still, ”det är mamma”, ”det är pappa” men i slut ändan, är det inte så att den som drabbas hårdast är barnet?

Förr var det ofta tydligt vem som gjort vad, det pekades med hela handen. Idag är det inte lika tydligt. Därför är arbetet för utsatta barn viktigare än någonsin för idag finns ingen mall på vem som är en förövare eller hur den ser ut, det finns bara en mall att följa: barnens rätt till en trygg barndom.

Bild och text: Alexandra Toth – Brinn för barnen

Texten är skriven med bakgrund till den artikel som den 10 sept. publicerades på aftonbladet.se
”Mamma anhållen för grova våldtäkter mot sin son”.

► Aftonbladet – Uppgifter: Mamma anhållen för grova våldtäkter mot sin son