Melinda om Lilla hjärtat: ”Saknar allt med henne”

Melinda Jacobs i tidningen Allas: ”Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag och ”Lilla hjärtat” fann varandra från första stund, även om jag älskat henne från det ögonblick då det stod klart att jag skulle få bli hennes nya mamma.”

Efter Esmeraldas oerhört tragiska öde har familjehemsmamman Melinda kämpat för att stärka placerade barns rättigheter. Förändringsresan är igång men det är bara början och det finns mycket kvar att göra. I våras presenterade regeringen nya lagförslag ”lex lilla hjärtat” som var avsedda att stärka placerade barns rättigheter. Dessa lagförslag mötes av skarp kritik från riksdagen och ett flertal barnrättsorganisationer. De förslag som lades fram var alltför svaga och egentligen inga nya lagar.

”Jag är givetvis jätteglad över att vi har kommit så här långt, det är viktiga steg på vägen och det har gått fort att ta fram förändringarna. Politikerna har verkligen lyssnat in och jobbat hårt, men det är klart att jag fortfarande inte känner mig helt nöjd. Det kan bli bättre och det måste bli bättre. Att alltid utgå från barnets bästa, snarare än föräldrarnas rätt till sitt barn, måste stå i fokus menar Melinda.”

”De lagar som nu är på väg är riktigt bra, men till exempel uppföljningsansvaret tycker jag borde förlängas. Tidigare hade socialtjänsten skyldighet att följa upp situationen under två månader efter att barnet lämnat familjehemmet, och det har nu förlängts till sex månader. Men det borde vara ett år, tycker jag. Överlag måste hela perspektivet förändras, man måste alltid utgå från vad som är rätt för barnet. I dag går föräldrarnas rätt till sitt barn före barnets bästa.”

”Hon menar att även om en förälder lyckas få ordning på sitt liv, kan det inte automatiskt betyda att hon eller han har rätt att få tillbaka sitt barn som tidigare placerats i ett familjehem. I vissa fall kan man kanske lyckas vända sitt liv och bli en fantastisk förälder, men om barnet har haft sin enda anknytning i familjehemmet sedan spädbarnstiden spelar det ingen roll. Då borde barnet istället bli kvar i familjehemmet och så får de biologiska föräldrarna komma på besök. I dag vet vi hur mycket det kan skada ett barn att ryckas upp med rötterna på det sättet, men det tar man ingen hänsyn till i Sverige.”

► Allas – Familjehemsmamman Melinda om Lilla hjärtat: ”Saknar allt med henne”

Melinda Jacobs tillsammans med Minna Tunberger. Foto: Gabriel Liljevall