Efter John Walters död – all personal sägs upp

Trots tidigare kända brister på HVB-hemmet stängdes det ej ner! Att det skulle krävas att en liten oskyldig pojke skulle mista livet innan IVO agera är inte acceptabelt. Det måste få ett slut på ett nonchalant förfarande när det kommer till barns liv.”

Det var i mitten av juni som en sorg sköljde över Hagfors, Värmland och hela Sverige. En femårig pojke, John Walter, hade hittats död i en å. Några timmar tidigare hade han anmälts försvunnen från HVB-hemmet Platea i Hagfors – där han bott i några veckor. Personalen hade fått veta att han var rymningsbenägen, men uppsikten var ändå bristfällig. John Walter hade kunnat lämna boendet ensam.

Kort efter händelsen anmälde kommunen sig själva enligt Lex Sarah. Tre dagar senare tog Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutet att stänga hemmet med omedelbar verkan. ”Det finns fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen”, skrev Ivo i sitt beslut.

Den 6 juli var lex Sarah-utredningen klar och HVB-hemmets ägare Humana bestämde sig då för att avveckla hemmet Platea. Och nu sägs även all personal upp, rapporterar Värmlands Folkblad. – Verksamheten är helt nedlagd och då uppstår en arbetsbrist för den aktuella personalen, säger Humanas regionchef Peter Gustavsson till tidningen.”

Skrivet av: Jessica Ivarsson – Brinn för barnen

► Expressen – Efter John Walters död – all personal sägs upp
Apoteket AB hämtar ny vd från Humana