Barnen måste stoppas innan de blir gängkriminella

”Socialtjänsten behöver ta till tuffare åtgärder mot barn på glid. Annars blir de morgondagens gängmedlemmar.”

Diamant Salihus bok ”Tills alla dör” skildrar en blodig gängkonflikt i Stockholms norra förorter. Där kan vi läsa om Vincent. Redan när Vincent var sex år reagerade skolpersonalen på hans utåtagerande och aggressiva beteende. Trots att det eskalerade under hela hans uppväxt, stod socialtjänsten handfallen.”

”Bristen på effektiva åtgärder gör att ungdomarna kan falla längre och längre ner i avgrunden.”

”Vi kan inte fortsätta att tro att insatser som bygger på frivillighet kommer att fungera på ungdomar som saknar egen motivation att förändra sitt beteende. Att låta tvångsplacerade ungdomar upprätthålla sina kriminella kontakter via mobiltelefoner och dessutom knyta nya på behandlingshemmen är ett recept för misslyckande.”

”Det är hög tid att förändra synen på ungdomars kriminalitet. Vi måste inse att det finns alltför många ungdomar som i tidig ålder är grovt kriminella. Deras brott måste leda till adekvata straff, men om man har en ambition att långsiktigt vända utvecklingen måste kraftfulla åtgärder även sättas in långt tidigare – innan ungdomarna har blivit fullfjädrade medlemmar i kriminella gäng och dödsskjutningarna blivit en del av deras vardag.”

SVT NYHETER skriver:
Tills alla dör visar hur Rinkebykonflikten är sammanvävd med det digitaliserade samhällets klickfixering, med statusjakt i sociala medier, med misshandel och förnedring inför filmande mobilkameror, med kändisar och deras hejaklackar, med hjärtan i kommentarsfält och strömningar på Spotify – allt det som i boken kallas för uppmärksamhetsekonomin.
I centrum för Salihus skildring står en grupp unga män, flera av dem barndomsvänner med i huvudsak somaliskt ursprung, som befinner sig i ett slags dubbelt utanförskap, frikopplade från såväl den svenska rättsordningen som traditioner kring exempelvis ”blodspengar”.
Diamant Salihu gör inte bara en gedigen och på många sätt banbrytande reporterinsats, han släpper också fram ett personligt tonfall av förtvivlan över en förlorad generation. Jag påminns ibland om skildringar av Vietnamkrigets lidande, eller första världskrigets skyttegravar, en tröstlöst, ändlös, meningslös serie tragedier. Passagen i slutet där Salihu vandrar runt på kyrkogården, ändhållplatsen för flera av bokens huvudpersoner, viner av sorg och frustration.

En lärorik bok.
Leif GW Persson

Tills alla dör av Diamant Salihu är en FANTASTISKT berättad och jävligt omskakande berättelse om vad som pågår runt gängen i Järva. Läs, för detta är helt enkelt 5-plus-journalistik!
Alex Schulman

Diamant Salihu gör inte bara en gedigen och på många sätt banbrytande reporterinsats, han släpper också fram ett personligt tonfall av förtvivlan över en förlorad generation.
Jens Liljestrand, i SVT

En nödvändig bok för alla som vill förstå dagens svenska samhälle.
Niklas Orrenius

En av årets viktigaste böcker.
Barometern

En briljant grävande reporter som också visar sig kunna skriva och berätta en historia.
Jan Gradvall, Di Weekend

Varför? Diamant Salihu låter aldrig hopplösheten han konfronteras med radera ut den frågan. Det är kanske det som imponerar mest i berättelsen om en verklighet som i sin blodiga meningslöshet för tankarna till Shakespeare … Stora Journalistpriset?
Per Svensson, DN