Garantansvar för Lilla hjärtat

Den biologiska mamman dömdes i Hovrätten till åtta års fängelse för att ha orsakat 3-åriga Esmeraldas död. Nu överklagar hon till högsta domstolen. Kvinnan och hennes försvarare anger flera skäl till att de anser att HD ska ta upp fallet. En annan fråga de vill att HD prövar är den om hur man ska se på föräldrars så kallade garantansvar när ett barn avlider efter en skada som uppkommit av en olyckshändelse. Ska en förälder överhuvud taget kunna ses som ansvarig för ett oaktsamt eller uppsåtligt dödande i sådana fall, frågar sig försvaret.

Nu är jag inte Högsta domstolen men mitt svar som allmän person och en del av samhället till försvararen är: Självklart! En förälder är alltid ansvarig för sitt barn, att vara så påverkad av narkotika och bokstavligt talat skita i att tillkalla hjälp i 2-15 timmar samt googla efter sms lån medans ens barn sakta men säkert dör i rummet intill det rum där barnets syskon leker lyckligt ovetande om att hans storasyster just nu tar sina sista andetag för att sedan agera likgiltigt i 1-2 dygn medan ens barn ligger invirad i plast, tyg och lakan, inskuffad under en spjälsäng i samma lägenheten som resten av familjen äter, sover, leker gör en förälder HÖGST ansvarig för att döden inträffat. Om nu HD väljer att ta upp detta fall hoppas jag att dom ser det för vad detta egentligen är, mord.

Skrivet av Alexandra Toth – team Brinn för barnen

► Expressen – ”Lilla hjärtats” mamma överklagar – vill frias