Snart midsommar

– ge barnen en barndom utan baksmälla!

Blomsterkrans i håret, bus och dans runt midsommarstången och jordgubbstårta, det är väl det som barnens midsommar borde handla om? Midsommarhelgen är en av de högtider då svenskar dricker som allra mest. För hundratusentals barn innebär midsommarafton en stor oro, som blir värre för varje skål. Dagen övergår till kväll, där sedan en allt annat än en ljus natt tar vid. Många barn bär på en stor klump av rädsla för vad drickandet ska leda till. Små barn som kramar sin nalle hårt, för nallen är deras enda trygghet. Barn tvingas ta hand om föräldrar som knappt kan stå på benen. Det är ingen midsommar för ett barn. En del vuxna blir mycket berusade i närvaro av barn – alkoholnormen är tydlig och förkastlig.

Till er som dricker när barnen är med, snälla ni glöm inte att barn påverkas mer än vi kanske tror av fulla vuxna. Kanske hamnar du på en fest där föräldrar och andra vuxna dricker för mycket trots att barn är närvarande. Det händer i många hem under midsommarhelgen, oavsett om det är en familj med missbruksproblematik eller inte.

NU måste vi alla öppna våra ögon, vi ska SE barnen och vi ska stå upp för dem. VI vuxna måste göra det obekväma och utsätta oss själva för obehag för att lyfta obehaget från barnen.
Från och med NU kommer vi stanna upp och säga ifrån. Vi blundar ALDRIG mer. Inte ens på midsommarafton!

Brinn för barnen önskar er en underbar midsommar, med ett roligt och tryggt firande för barnen.

Bild: Alexandra Toth – Brinn för barnen

Skrivet av: Jessica Ivarsson, ordförande, Brinn för barnen