5-årig pojke på HVB-hem död

Placerade barns rättigheter och skydd är inte en partipolitisk fråga!
Del 1.

En 5-åring på ett boende! Mitt hjärta går sönder. Lilla barn vilket öde. Jag känner en stor sorg idag, för det lilla barnet men också för att dessa hem som ska ta hand om utsatta barn ständigt visar upp de stora brister som finns. Politiker därute, placerade barns rättigheter och skydd är inte en partipolitisk fråga det är ett samhällsansvar!

Ni ALLA partier måste samarbeta. Ni måste se till att det sker en omfattande och övergripande förändring när det gäller placerade barns rättigheter och skydd. Det får vara slut på småduttande förändringar. NU krävs rejäla krafttag!
Detta är fullständigt ohållbart. Utsatta barn har inte tid att vänta!

Skrivet av Jessica Ivarsson – Brinn för Barnens ordförande

Detta har hänt:
V. 24 -2021 fylls media av rubriker om en liten 5-åring som saknas från HVB-hemmet Prästgården i centrala Hagfors, i området Gärde, i Värmland. HVB-hemmet är ett av två hem som drivs i Hagfors av vårdföretaget Platea AB, dit familjer och ensamma barn i åldrarna tre till tolv år med sociala problem kommer.

Det var under tisdags morgon vid 7-tiden som den lille pojken försvann från sitt HVB-hem, endast iklädd en blöja. En annan inneboende ska ha sett pojken gå ut genom dörren och därefter ska personalen ha letat efter pojken innan man tillkallat hjälp av polisen. Stora sökinsatser med hundpatruller, helikopter samt drönare med värmekamera sattes in och cirka tre timmar senare blev pojken hittad en kilometer från boendet, cirka en meter ner i vattnet vid strandkanten i Uvån.

– Pojken är död och det är en olycka, sen får utredningen leda oss vidare”, säger Kenneth Johannesson på polisen.

Polisen och Ivo utreder nu vad som har hänt. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död för att utreda händelseförloppet men inga misstänkta finns i nuläget. Det är hittills oklart hur pojken har kunnat försvinna från boendet och hamna i vattnet. Vanligtvis ska boendet ha sju till åtta i personal på plats men under natten till händelsen fanns en vaken personal i hemmet, och möjligtvis fler sovandes, vilket ännu inte är fastställt.

– Det som har skett är plågsamt och väldigt tungt för oss, säger boendets föreståndare.

Polisen har samlat in flera intervjuer från ögonvittnen på platsen och det var en drönarförare som hittade pojkens kropp i vattnet. Falu kommun, från vilken pojken var härrörande, granskar fallet samman med polisen och gör en Lex Sarah-anmälan mot sig själv.

 – Det är omständigheterna kring pojkens försvinnande som nu måste utredas vidare. Vi utreder ärendet som ett dödsfall med rubriceringen vållande till annans död men det finns ingen skäligen misstänkt just nu, säger Diana Qudhaib, presstalesperson Polisen.

En åklagare har kopplats in på fallet för att utreda om personalen vid HVB-hemmet har brustit i sina uppgifter och inte haft uppsikt över barnet.

– Det är ett oaktsamhetsbrott vi utreder – vi tar reda på om det är någon i personalen som har brustit i uppsikten av pojken. Om vi kommer fram till att någon har brustit i sin uppsikt blir det åtal, säger kammaråklagare Stefan Wessberg.

Som svar på frågan om hur en liten pojke med en omfattande problembild kan lyckas ta sig ut från hemmet ensam svarar pressansvarig för Platea koncern som driver HVB-hemmet Patrik Silverudd:

 – HVB-hem är inte några fängelser, det är inte låsta institutioner på det sättet. Med det sagt är det självklart att vi ska göra allt för att barn inte ska råka illa ut.

Upprepad och allvarlig kritik mot hemmet
Platea, det privata vårdbolaget som driver HVB-hemmet där den 5-årige pojken bodde, har själva satt igång en utredning om vad som kan ha hänt. HVB-hemmet i fråga är ett litet hem med åtta platser. Hemmet är för familjer med sociala problem, barn mellan 3 till 12 år, ensamkommande flyktingbarn och svenska barn som placeras utan vårdnadshavare. Hemmet har sedan tidigare fått upprepad och allvarlig kritik efter flera anmälningar till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Så sent som i mars 2021 riktade Ivo kritik mot att ”barn vid upprepade tillfällen utsatts för fasthållningar och nedläggningar”. Man bedömde att verksamheten inte når upp till den kvalitet som krävs för att ge inskrivna barn en trygg och säker vård. Även personalen förekommer i straffregistret och därtill tillkommer brister i lämplighetsbedömningar och kvalitet.

2018 beskrev Ivo i sin rapport från hemmet hur personalen vid vid upprepade tillfällen lagt ner och hållit fast barn. Samma år erhöll hemmet även kritik för att ha haft en 5-åring placerad i ett helt år, fast att små barn endast ska vara inskrivna i max två veckor vid akuta tillfällen.

2019 kom ännu en rapport från IVO där de skrev om hur HVB-hemmet brister i lämplighetsbedömningar vid inskrivning – för tredje kontrollen i rad. I sin rapport skriver Ivo att det, igen, förekommit upprepade nedläggningar av barn, vilket ”väckt stor rädsla” hos barnen på hemmet.

Hur kan ett barn med utvecklingsproblematik hamna på detta HVB-hem?
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun försäkrar i intervju att kommunen inte placerar barn på det aktuella boendet. Hon säger också att kommunen varit redo att starta en extra stödinsats för pojken men att det inte skett. Hon tar även upp att pojken rymt från Prästgården, ett boende som drivs i privat regi, och därmed frånsäger sig allt ansvar:

– Vi arbetar med vår uppföljning, men är inte involverade i den utredning som HVB-hemmet nu bedriver.

Detaljer om varför kommunen inte väljer att använda sig av det aktuella HVB-hemmet vill hon inte gå in på.

– Det är en pengagruva. Det är inte vård det handlar om, säger Helena Johansson som arbetat på boendet.

Helena är en av de två som efter händelsen gått ut i media och berättat om de missförhållande som råder på deras före detta arbetsplats. Både hon och Stig Jansson vittnar om hur jakten på pengar går före de placerade barnens välmående. De båda kände sig frustrerade i sina arbetsroller där de inte kände att de kunde hjälpa barnen. Stig berättar bland annat för svt NYHETER om hur Platea har som praxis att anställa unga, oerfarna, outbildade individer att ta hand om barnen:

– Det handlade bara om att någon skulle finnas på plats. Om den var utbildad eller inte var inte så noga, säger han.

Fokus ligger på företagsvinst, inte på omhändertagande, vittnar Helena och Stig om. Siffrorna för 2020 i Platea visar 29 miljoner kronor vinst vilket motsvarar 39% av bolagets omsättning. SVTs granskning visar att Plateas verksamhet i Hagfors hade vinstuttag på närmare 23% av omsättningen. Bolagets VD förklarar vinstuttaget med att pengarna investeras på andra håll inom koncernen. En undersökning av boendets anställda visar att anställd personal varit 16 år och uppåt, ett flertal registrerade i brottsregistret.  

Falu kommun anmäler sig själv efter pojkens död
Den 5-årige lille pojken kom från Falu kommun och har i tidigare stadier haft insatser från socialtjänsten där.

– Det är djupt tragiskt det som hänt. Jag kan bekräfta att pojken har haft insatser från socialtjänsten i Falu kommun. Vi kommer att inleda en granskning av ärendet enligt de rutiner vi har, och vi samarbetar med polisen, säger Magnus Nordahl, sektionschef vid barn- och familjesektionen på barn- och utbildningsförvaltningen i Falu kommun i ett pressmeddelande.

Samtidigt som denne pojke blivit placerad vid ett HVB-hem som vid flertalet tillfällen erhållit kritik för sin verksamhet skriver Falu kommun på sin hemsida att de har mycket noggranna rutiner vid placering av barn vid olika HVB-hem. Magnus Nordahl låter veta genom ett pressmeddelande att:

– Innan beslut om placering ser vi över om hemmet har fått anmärkningar av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, vad de anmärkningarna i så fall bestått av och vilka åtgärder som vidtagits.

Trots att hemmet fått kritik från Ivo flera år i rad och att flertalet incidenter rapporterats in till socialtjänsten i Hagfors har man likväl valt att placera ut den 5-årige pojken på hemmet i Hagfors. Det har även framkommit, efter pojkens död, att han varit rymningsbenägen och har tidigare försvunnit från boendet. 

IVO stänger Platea HVB-hem efter 5-åringens död
Ivo har kommit till slutsatsen att stänga ner boendet den 5-årige pojken bodde på.

– Det innebär att kommunerna blir tvungna att hitta nya placeringar på extremt kort tid, säger Patrik Silverudd som är informationsansvarig för Platea.

Beslutet gäller med omedelbar verkan och är giltigt i sex månader.

– Vi kommer överklaga beslutet och begära inhibition eftersom en snabb omplacering riskerar försämra de placerade barnens situation, säger Patrik Silverudd.

– Om man inte kan kvalitetssäkra driften, vilket man inte har gjort här, då tycker jag det är bättre att kommunerna driver det här själva, kvalitetssäkrar driften och ser till att ungdomarna mår bättre och inte far illa, säger Lars Mejern Larsson (S).

Bild av: Alexandra Toth – Brinn för Barnen

Läs även del 2: 5-årig pojke på HVB-hem i Hagfors död

Skrivet av: Anna Troedsson – Brinn för barnen
#barnensverigesvek

Artiklar:
► Aftonbladet – Hagfors i sorg: ”Ligger som en skugga över staden”
► Aftonbladet – Försvunnen femåring i Hagfors hittad död
► Aftonbladet – Flera anmälningar mot 5-årige pojkens HVB-hem
► Expressen – Kommunen anmäler sig efter pojkens död
► Expressen – Femårig pojke hittad död – försvann i Hagfors
► Expressen – Kritik mot HVB-hemmet efter 5-åringens död: ”Det saknas utbildad personal”
► Sveriges Radio – En femåring pojke som försvann från ett boende har hittats död
► Sveriges Radio – Många frågor efter att femåring drunknat i Hagfors
► Sveriges Radio – Försvunnen 5-åring hittad död
► Sveriges Radio – Polisen: Familjens sorg går före spekulationer
► Sveriges Radio – Pojkens död ska utredas av HVB-hemmet
► Sveriges Radio – Efter femåringens död – polisen vill ha tips från vittnen
► Sveriges Radio – Så gick det till när femåringen hittades i älven
► Sveriges Radio – Drunknade femåringen var från Falu kommun
► Sveriges Radio – Femåringen i Hagfors: Åklagaren utreder om personal inte haft uppsikt
► svt NYHETER – Försvunne femårige pojken i Hagfors hittad död
► svt NYHETER – Uppgifter till SVT: Femårige pojken i Hagfors hade rymt förut
► svt NYHETER – HVB-hemmet i Hagfors om döde femåringen: ”En mardröm”
► svt NYHETER – Pojken som hittades död i Hagfors var från Falu kommun
► svt NYHETER – Tidigare anställda vid Plateas HVB-hem i Hagfors om dödsolyckan: ”Inte förvånade”
► svt NYHETER – Ivo stänger Plateas HVB-hem i Hagfors – efter att femåring hittats död
► svt NYHETER – HVB-vd:n om bristerna: ”Ett misslyckande”
► svt NYHETER – Plateas vd lovar att återinvestera i Hagfors – men säger inga summor
► svt NYHETER – Hagfors i sorg efter pojkens död: ”Känner ett stort medlidande”
► svt NYHETER – Tidigare anställda vid Plateas HVB-hem i Hagfors om dödsolyckan: ”Inte förvånade”
► svt NYHETER – Ivo stänger Plateas HVB-hem i Hagfors – efter att femåring hittats död
► svt NYHETER – Åklagaren: Vittne såg femåriga pojken i Hagfors gå ut genom en dörr
► TV 4 – Hagfors i sorg efter femåringens död: ”Otroligt tragiskt”
► TV 4 – 5-årig pojke hittad död i älv – försvann tidigt i morse

Artiklar om bristande HVB-hem:
► svt NYHETER – Lista: 18 hem med upprepat våld och kränkningar
► svt NYHETER – HVB-vd:n om bristerna: ”Ett misslyckande”
► svt NYHETER – SVT granskar HVB-hem – tipsa vår reporter
► svt NYHETER – Var fjärde skattekrona vinst i privata HVB-hem
► svt NYHETER – Plateas vd lovar att återinvestera i Hagfors – men säger inga summor
► svt NYHETER – HVB-bolagens miljonvinster tas upp på riksdagsnivå
► svt NYHETER – IVO kritiserar värmländskt HVB-hem
► svt NYHETER – Mölnbacka ungdomshem ifrågasätter kritiken
► svt NYHETER – Boende försvarar Mölnbacka ungdomshem
► svt NYHETER – HVB-hemmen gjorde miljonvinster – men brast i kvalitet
► svt NYHETER – Fortsatt otillåtna tvångsmetoder på kritiserade HVB-hem
► svt NYHETER – Barnrättsorganisationen: ”Polisanmäl våld på HVB-hem”

Utredningar av PLATEA HVB, HAGFORS:
2021
Barnen utsätts för tvångs och begränsningsåtgärder och hemmet får återigen kritik av Ivo på grund av att ”barn vid upprepade tillfällen har utsatts för fasthållningar och nedläggningar”. Dessutom har man inte kollat straffregistret för personal, samt har brister i lämplighetsbedömningar och i kvalitet.  
2019
Hemmet har brister i lämplighetsbedömningar vid inskrivning för tredje kontrollen i rad, skriver Ivo. Det har också förekommit upprepde nedläggningar av barn, vilket väckt rädsla hos barngruppen som är mellan 8 och 12 år. Barnen säger att sen får man inget kvällsfika. Föreståndaren menar att man inte dragit in mat och att barnen hittat på ”stories” men bekräftar att nedläggningar förekommit ”i extrema situationer”.
2018
Hemmet följer inte tillståndet avseende målgrupp, en 5-åring var placerad på hemmet i ett år men så små barn får bara vara inskrivna akut i max två veckor. Inskrivningsbesluten måste förbättras, skriver Ivo. Verksamheten har också vid flera tillfällen lagt ner och hållit fast ett barn.
Källa: svt NYHETER

Så mycket kostar kommunernas placeringar
Värmlands kommuner har ett gemensamt avtal med sammantaget 113 olika HVB-hem runt om i Sverige och prisbilden varierar stort. Den minst krävande vården enligt socialtjänstlagen är som billigast på Global omsorg Sverige AB som tar 1 894 kronor per dygn för heldygnsvård medan de dyraste akutplaceringarna kostar 9 199 kronor per dygn hos Adventum vård AB Sonrisagården.
På såväl Mölnbacka ungdomshem AB som Platea AB varierar priserna mellan 4 274 kronor som lägst och 4 870 kronor som högst per dygn.
Källa: svt NYHETER