Lilla hjärtat – förhandlingarna i Hovrätten, Linköping, dag 6

Idag är den den sjätte dagen av förhandlingarna i Hovrätten, Linköping där den biologiska mamman åtalas i första hand för mord på 3 åriga Esmeralda, i media kallad "Lilla Hjärtat. Dagen inleds med att spela upp det inspelade förhöret med den granne till Esmeraldas biologiska familj, som i tingsrätten vittnade om att ha hört en duns i badrummet ett par dagar innan Esmeralda hittades död. Därefter spelas förhöret med en kvinna som vittnat om att hon såg Esmeralda på öppna förskolan och trodde att hon hade cancer. Slutligen spelas förhöret med Esmeraldas familjehemsmamma Melinda Jacobs upp för rätten.

Därefter följer tre helt nya förhör på advokat Righammars begäran. Det blir förhör med en socialsekreterare som var med på båda hembesöken hos familjen i december 2019 och som enligt försvaret ska styrka att varken den biologiska mamman eller pappan verkade vara påverkade, att Esmeralda var välmående, samt att det var välordnat och städat i lägenheten.
Senare ska Esmeraldas biologiska farfar vittna och till sist ska den volontär på brottsofferjouren som pratade med den biologiska pappan i telefon den 29 januari höras. Den biologiska pappan ska enligt vittnet, ha berättat att han blivit utsatt för trakasserier av myndigheter.

Rättegångsdagen avslutas med ett förhör, också på försvarets begäran, med den åtalade biologiska mamman på plats i hovrätten. Detta, enligt advokat Righammar, mot bakgrund av den nya bevisning som åberopats.


• Klockan 09:04. Förhandlingen inleds med att spela upp förhör från tingsrätten med en person som var på öppna förskolan samma dag som Esmeralda var där med den biologiska familjen och bvc-sköterskan. Personen berättar att hon trodde att Esmeralda var sjuk. "Jag trodde att hon hade cancer", säger personen i förhöret. Hon fortsätter att berätta "Jag försökte få kontakt med pappan och småprata lite, men jag märkte ganska snabbt att det var svårt. Jag slutade med de försöken efter en stund, för det fanns inget intresse. Även om pappan var väldigt framåt". "Mamman var inte delaktig på alls samma sätt som pappan var", säger personen. "Jag har träffat blyga barn, men när jag har tänkt på det här efteråt så var det något mer. Hon svarade ganska tyst och hon åt väldigt mycket."
• Klockan 09:13. Det inspelade förhöret med vittnet är nu avslutat och rätten övergår nu till att spela upp förhöret ifrån tingsrätten med Esmeraldas familjehemsmamma Melinda Jacobs.
• Klockan 09:15. Melinda Jacobs säger i förhöret att det redan från början var tänkt att det skulle bli en uppväxtplacering för flickan. Melinda säger i förhöret att flickan till en början var ledsen under umgänget. Familjehemsmamman får frågor om hemslussningen av dåvarande åklagaren Anna Lander. Familjehemsmamman berättar att Esmeralda backade i utvecklingen och inte mådde bra av det täta umgänget. "Hon ville knappt gå utanför dörren för hon trodde att vi skulle åka iväg", säger hon i det inspelade förhöret. "Det tog hårt på henne", säger Melinda om hemslussningen till de biologiska föräldrarna. "Vi lämnade henne 1 april och hon fyllde den 25:e april. Då hade vi blivit lovade att få komma, men så fick jag ett sms att det inte var bra att vi kom", säger familjehemsmamman om när Esmeralda flyttade tillbaka till de biologiska föräldrarna.
• Klockan 09:28. Nu ställer dåvarande försvararen Per Oehme frågor till familjehemsmamman Melinda Jacobs.
• Klockan 09:47. Advokat Per Oehme sammanfattar de orosanmälningar som kommit in och den kontakt som familjehemmet försökt ha efter hemslussningen. Han undrar om Melinda Jacobs kan förstå att den biologiska mamman känt sig stressad av detta. Det förstår familjehemsmamman till viss del.
• Klockan 09:48. Nu spelas ett nytt förhör upp för rätten. Det är förhöret ifrån tingsrätten med en granne till de biologiska föräldrarna. Personen bodde ovanför familjen.
• Klockan 09:50. Dåvarande åklagare Anna Lander frågar i det inspelade förhöret om grannen gjort några iakttagelser kring Esmeraldas biologiska mamma. "Det var en resa i hissen där jag var lite fundersam. Det kändes som att hon var i en annan värld. Jag tänkte först att hon kanske var hög. Sedan tänkte jag att hon kanske har en sjukdom av något slag".
Grannen hörde en smäll, kvällen den 28 januari 2020. Hon trodde först att det var hennes egen dotter som ramlat i duschen. Hon klev upp men ingen fanns i hennes eget badrum. "Det var två smällar. Jag förstod att det måste ha varit hos en granne. När jag senare läste vad som hade hänt så tänkte jag om det kunde ha en koppling."
• Klockan 09:53. Dåvarande försvararen, advokat Oehme undrar om grannen är säker på när hon hörde smällen. Grannen svarar ja på detta.

• Klockan 10:04. Förhandlingen tar nu en 10 minuters paus. Förhandlingen återupptas klockan 10:14.

• Klockan 10:14. Nu spelas förhör med den åtalade biologiska mamman upp. Det gäller åtalspunkterna 5 och 6 som rör narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Det är dåvarande åklagare Anna Lander som ställer frågor. Hon frågar om den biologiska mammans kännedom om de narkotikaklassade preparaten som hittades i hemmet. När åklagare Lander radar upp flera narkotikaklassade preparat som hittats i hemmet säger mamman att hon inte haft kännedom om att dessa funnits i hemmet. Den biologiska mamman säger att det mest var Esmeralds biologiska pappa som städade i bostaden. Åklagaren frågar om mamman såg att pappan höll på med tabletter ibland. "Ja, men han viftade mest bort mig när han gjorde det", säger den biologiska mamman i det inspelade förhöret. Det enda den biologiska mamman säger sig veta fanns i hemmet var läkemedlet Subutex. Åklagare Lander frågar om de meddelanden som fanns i den biologiska mammans telefon rörande narkotika. Till största del är det pappan som skrivit dessa meddelanden, enligt den åtalade mamman.
• Klockan 10:29. Dåvarande advokat Oehme ställer nu frågor till den biologiska mamman. Han frågar varför det var den biologiska pappan som hade hand om mammans mediciner. "För att han hade kontroll över allt", säger mamman. Försvaret frågar hur mamman fick sin medicin presenterat för sig. "Han kom med det till mig". Hon säger vidare att hon fick en chock när hon såg alla de preparat som funnits i hennes hår och blod. Hon menar att hon inte vetat om att pappan gett henne så många olika preparat. Den biologisla mamman säger att hon inte medvetet tagit andra preparat än Stesolid. "Han var alltid stressad när posten kom. Om jag tänkt ta posten så sa han att han skulle göra det. Han öppnade posten trots att den var min".
• Klockan 10:39. Nu spelas ett tilläggsförhör från tingsrätten upp med den biologiska mamman. Dåvarande åklagare Lander undrar om mamman medger att det är hon som gjort sökningar på sin telefon den 29 och 30 januari 2020 vid de tillfällen då pappan inte var i lägenheten. Mamman medger detta. I detta förhör pressar den dåvarande åklagaren mamman på flera saker. Hon berättar att på de bilder som tagits på Esmeralda efter hennes död har hon skador på hela kroppen och ser helt vanvårdad ut. Hur kommer det sig, undrar åklagaren. "Jag har inga mer svar än de jag redan gett", säger den biologiska mamman.
Åklagaren ställer flera frågor på rad. Om varför Esmeralda ser vanvårdad ut och varför hon har tappat hår. "Jag tycker inte det känns som direkta frågor", säger den biologiska mamman. Åklagare Lander frågar om julfirandet. Den biologiska mamman säger att hon inte såg att pappan var elak mot Esmeralda under firandet. Hon säger att hon hade hand om Esmeraldas lillebror under den tiden. "Hade ni drogat henne under julen?", undrar åklagaren. "Absolut inte", säger den biologiska mamman.
Åklagaren frågar vidare om skador som fanns på Esmeraldas kropp. "Du har redan frågat mig det och jag vet inte. Jag har inte märkt det."
• Klockan 11:03. Advokat Oehme tar över och ställer frågor som rör Esmeraldas hår. Han säger att det inte är ovanligt att barn med adhd och add kan ha liknande beteenden. Han frågar om det finns adhd i släkten och mamman säger att det gör det på flera håll. Uppspelning avslutas.

• Klockan 11:11 hålls en tio minuters paus.

• Klockan 11:24 återupptas förhandlingen. Nu blir det ett nytt förhör. Det är en man som arbetar som socialsekreterare vid socialjouren. Det är advokat Righammar som har kallat den här personen. Mannen var med vid båda tillfällena den 25 och 26 december 2019 då socialjouren gjorde hembesök hos familjen. I och med att familjen sa att man skulle få träffa Esmeralda dagen efter gjordes inte bedömningen att det fanns ett akut behov av att se Esmeralda. Pappan var den 25 upprörd och uppe i varv när socialjouren kom. Mannen säger att han inte uppfattade att han var påverkad. Han säger vidare att han inte har så mycket uppfattning om mamman som stod i bakgrunden men att hon inte verkade påverkad. Dagen efter den 26 december gjordes då ett nytt besök på eftermiddagen. "Då fick vi komma in. Vi gick in i vardagsrummet. Pappan satt i soffan med det minsta barnet i famnen. Mamman och Esmeralda satt i soffan." Socialjouren gick vid detta tillfälle igenom den orosanmälan som kom in i samband med julfirandet. "Vi träffade Esmeralda. Hon satt bredvid mamman. Det var inget konstigt i kontakten mellan de två. Hon uppfattades som glad och kontaktsökande." Mannen upplevde inte föräldrarna som påverkade under besöket den 26. "Det var inget speciellt under mötet."
• Klockan 11:38. Åklagare Gestrin får nu chans att ställa frågor. Hon undrar vad skälet var till att polisen följde med under besöken. "Polisen sa att pappan i familjen var farlig och ville inte att vi skulle åka dit själva", säger mannen.
Åklagaren: "När ni kommer dit säger du att pappan blev upprörd och att mamman stod lite längre bort. Hur var tonläget mellan er?" Mannen: "Jag sa inte särskilt mycket. Det var framför allt min kollega som pratade. Till en början var det ganska okej, men parterna blev mer och mer irriterade. Det blev aldrig hotfullt." Åklagaren: "Hur pass högljutt blev det?"
Mannen: "Det kommer jag inte ihåg. Det var inte så att någon skrek". Åklagaren: "Såg du Esmeralda tvinna håret när ni var där?"
Mannen: "Nej". Förhöret avslutas.
• Klockan 11:48. tar förhandlingen paus för lunch och återupptas klockan 13:00

• Klockan 13:04. Förhandlingen återupptas nu och startar med ett nytt vittnesmål direkt i hovrätten. Det är den numera avlidne biologiska pappans far som ska vittna och har kallats till förhandlingen på begäran av advokat Righammar.
Advokat Righammar börjar att ställa frågor.
Försvararen: "Jag tänkte fråga dig om dina kontakter med familjen och Esmeralda efter att hon flyttade hem."
Mannen: "De var hemma hos mig med jämna mellanrum. Jag har även varit och handlat med dom. Vi kanske träffades ungefär var 14 dag". Han konstaterar att från jul 2019 och fram till Esmeraldas död träffades de lite oftare. Han reagerade inte på att något var konstigt under dessa träffar. Försvaret undrar om det i samband med Esmeraldas hemflytt sades något i familjen om hur familjen behandlades av socialtjänsten.
Mannen: "Det var inte riktigt bra. Det blev fel."
Försvaret: "Kände de sig granskade?"
Mannen: "Ja precis, det gjorde dom." Den 28 januari 2020 smsade Esmeraldas mamma till farfadern att de blivit sjuka och inte kunde ses till helgen. Han säger att han inte reagerade på det sms:et.
• Klockan 13:15. Det är nu åklagare Gestrins tur att ställa frågor. Åklagaren undrar om vittnet själv sett att Esmeralda tvinnat sitt hår. Det har han inte, säger mannen. Åklagaren undrar hur mycket farfadern umgicks med Esmeralda under de umgängestillfällen som uppstod under hösten 2019. Han säger att hon var med, precis som alla andra. Åklagaren undrar om farfadern kommer ihåg vem som berättade att Esmeralda var död.
"Jag vågar inte svara på hur det var, vem som berättade det till mig."
• Klockan 13:28. Rättens ordförande undrar om farfadern träffade barnen själv någon gång under hösten 2019. Svaret blir nej.
• Klockan 13:30. En kompletterande fråga i från advokat Righammar avslutar förhöret. Hon undrar om det funnits något tillfälle någon gång då farfadern reagerat på något gällande Esmeraldas eller hennes bioöogiska föräldrars mående. Han säger nej.

• Klockan 13:31. Förhandlingen tar nu 30 min paus.

• Klockan 14:01. Förhandlingen återupptas, nu ska åter ett nytt vittne kallas till förhör, denna gång den manliga volontären på brottsofferjouren som var i kontakt med den biologiska pappan den 29 januari 2020.
• Klockan 14:02. Advokat Righammar inleder med att ställa frågor till vittnet. Advokat Righammar undrar om han minns samtalet med Esmeraldas biologiska pappa. "Jag hade inte kommit ihåg det om jag inte blivit påmind om det", säger mannen.
Försvaret: "I samtalet med pappan - angav han vad han skulle blivit utsatts för?"
Mannen: "Ja, han var bitter och besviken gentemot myndigheterna. Jag kommer inte ihåg om det var kommunen konkret. Han ondgjorde sig över hur han och familjen blivit behandlade och bemötta."
Försvaret: "Hur uppfattade du pappan? Hur var hans humör?"
Mannen: "Inte anmärkningsvärt på något sätt. Samtalet präglades av att han ville gnälla, skälla och uttrycka hur han behandlats".
Försvaret: Uppfattade du honom som påverkad?
Mannen: "Nej inte direkt. Men det var ju ett telefonsamtal. Han upplevdes inte som speedad eller direkt alkoholpåverkad."
Försvaret: "Upplevde du att han varit med om något traumatiskt när du hade det här samtalet?"
Mannen: "Nej."
Försvaret: "Minns du vad han sa att han gjort en polisanmälan om?"
Mannen: "Nej, ofta i den här typen av samtal handlar det om förtal och jag tror att det kanske var så här också."
• Klockan 14:13. Det är nu åklagare Gestrins tur att ställa frågor till vittnet. Åklagaren undrar missnöjet mot myndigheterna mer specifikt handlat om. Mannen säger att det handlade om ett barn. "Det handlade om att de inte skulle ha varit bra föräldrar". Förhöret är nu avslutat.
• Klockan 14:17. Nu inleds förhöret med den åtalade biologiska mamman. Först ut är försvaret att ställa sina frågor. Försvaret: "Jag sa i min sakframställan att Esmeralda var överrörlig i lederna och att fötterna pekade inåt. Kommer du ihåg när detta noterades i hennes journal?"
"Ja, barnläkaren och sköterskan gick ut i väntrummet på bvc. Då noterade sköterskan Esmeraldas fötter. Hon sa då att Esmeralda behövde höga skor"
Försvaret: "Hur såg Esmeraldas pappas dygnsrytm ut?"
"Den var varierande. Morgon för honom kunde vara 12 eller 13. Men det är svårt att säga, för det var inget tydligt mönster." Försvaret frågar om barnens rutiner när Esmeraldas lillebror var ungefär ett år gammal.
Mamman berättar att han då sov två gånger per dag. Före och efter lunch. Försvaret: "Det pratades om badtider i tingsrätten. Hade ni fasta badtider för Esmeralda?"
Mamman: "Nej, Esmeralda älskade att bada. Det kunde ske på förmiddagen, eftermiddagen eller kvällen. Hon hade mycket badleksaker."
Försvaret: Bar du lillebror mycket i bärsele?
"Ja, nästan hela tiden när vi var ute."
Försvaret frågar om Esmeraldas förkylningsastma.
"Hon blir rosslig, hostig. Det kan sitta i länge", säger mamman.
Försvaret frågar om mammans substansintag 2019.
Försvaret: Hur tänkte du med dina mediciner?
Mamman: "Man blir väldigt tillvand. Det är muskelavslappnande. Om man inte tar det får man kramper i hela kroppen. Man får som sendrag. Man blir orolig, förhöjd ångest. Man får en tolerans."
Försvaret: Du sa att Esmeraldas pappa hade mycket förskrivet. Hade han det även i årsskiftet 2019-2020?
"Nej inte då. Han hade tidigare haft en enormt hög dos. Det hade han fram till 2017."
Försvaret: Hur såg insikten ut i hans bruk av de här medicinerna under hösten 2019?
"Jag visste att han tog benzodiazepiner. Jag visste att han beställde det."
Försvaret: Du har inte haft någon insikt i beställningarna som pappan gjort?
Mamman: "Nej"
Försvaret: Har du haft ett konto på flugsvamp (en sida på darknet där man kan köpa droger reds. anm.)?
Mamman: "Nej, jag vet inte hur det går till. Jag har köpt bitcoins, dels för att det sagts att det ska vara bra att investera."
Försvaret: Har pappan använt din telefon mycket?
Mamman: "Ja. Både den och datorn. Det var vår gemensamma dator."
Försvaret: "Du berättade i tingsrätten att ni sov i vardagsrummet det sista halvåret. Använde du nattduksbordet som låg i erat gamla sovrum?"
"Nej, det gjorde jag inte."
Hur mådde du under hösten 2019?
"Det är svårt att förklara. Men det har varit flera år av granskande, fördömande och fördomar. När Esmeraldas lillebror kom fortsatte hemslussningen av Esmeralda. Sedan flyttade hennes storebror hem. Det är inte så att man slappnar av bara för att LVU:et tas bort. Man känner av att man bedöms och granskas. Man känner sig aldrig avslappnad. Man har mycket ångest"
Försvaret undrar om mamman haft kännedom om pappans samtal med brottsofferjouren den 29 januari?
"Nej", svarar mamman.
Vet du vad polisanmälan som togs upp i samtalet handlade om?
"Det enda jag kan tänka mig att det handlat om är bilder som lagts upp av familjehemmet på sociala medier. Och ett bb-armband som vi inte fick tillbaka."
"Har du någonsin reflekterat över att Esmeralda varit påverkad av narkotika någon gång?"
Mamman: "Nej, aldrig"
Försvaret: Kan du minnas om du fick någon känsla för att du hade tillfälle att ingripa i samband med att Esmeralda avled?
"Nej, det är svårt. Jag har läst polisförhör som jag inte minns. Jag har inte ett renodlat minne. Men jag har aldrig haft känslan att det varit en krissituation där vi måste handla för att inte det här och det här ska hända. Mer att pappan berättade att något hade hänt. Jag vet inte hur jag ska förklara det bättre. Men att det redan var försent."
Hur var tiden i häktet efter att du greps?
Mamman: "Jag var som i en annan värld. En annan verklighet. Jag trodde att hela häktet var övervakat och att alla kunde gå genom alla dörrar utom jag. Jag trodde barnen var hos mig."
• Klockan 14:49. Den biologiska mamman får nu frågor om rekonstruktionen med polisen av sin advokat.
Försvaret: "Vad kommer du ihåg från rekonstruktionen?"
Mamman: "Det är svårt att förklara hur min känsla var. Jag trodde att jag kunde styra vad som skulle hända och sägas."
Försvaret: Hur reagerar du själv när du ser rekonstruktionen?
Mamman: "Jag sluddrar och är inte närvarande".
Försvaret: Kände du igen dig?
Mamman: "Nej, det var jättejobbigät att se."
Försvaret undrar hur mamman mår i dag, psykiskt.
"Det går upp och ner. Jag försöker fokusera på mina barn. Någonting som jag verkligen har med mig är Esmeraldas storebror som berättade i somras att han först fått reda på att Esmeralda gått bort och sedan två veckor senare att pappan gått bort. Han sa att han var beredd på att få höra att jag också gått bort. Det var jättejobbigt att höra. Jag skulle aldrig kunna överge honom."
• Klockan 14:55. Det är nu åklagare Gestrins tur att tar över förhöret hon inleder med att fråga om det är mamman eller pappan som gjort beställningar som fanns på datorn den 30 januari.
"Det är pappan", säger mamman.
Den 8 januari skrivs ett meddelande från mammans telefon till pappans telefon om en tredje person som de två uppges vara "storkunder" hos.
"Jag kan inte minnas att jag skrivit så", säger mamman.
Åklagaren: Du säger att du har köpt bitcoins?
Mamman: "Ja"
Åklagaren: "Men aldrig köpt narkotika på sajten flugsvamp?"
Mamman: "Nej."
Åklagaren: "Vad trodde du hände med dina bitcoins som du köpt då?"
Mamman: "Jag visste ju att pappan köpte, men det är inte jag som köpt."
Åklagaren: "I vilka situationer hade Esmeralda blöja i slutet?"
Mamman: "På natten. Hon gick på potta mestadels av tiden annars. Det hände att hon struntade i det om hon gjorde något kul. Men det gick lite i perioder."
Åklagaren: "Vem satte på blöjan som satt på när hon hittades?"
Mamman: "Det minns jag inte"
Åklagaren: "Var i lägenheten hade ni lakan?"
Mamman: "Dels i en kista i vårt sovrum. Och också i en garderob i storebrors rum."
Åklagaren: Det som Esmeralda var insvept i - var kom det ifrån?
Mamman: "Det vet inte jag."
Åklagaren: "Vet du var sakerna brukar finnas?"
Mamman: "Nej inte specifikt. Men från kistan eller garderoben. Vi hade de sakerna samlade."
Åklagaren: "Var hade ni plasten som hon var inlindad i förvarat?"
Mamman: "Det vet jag inte"
Åklagaren: "Och nystan?"
Mamman: "I köket."

• Klockan 15:11 är det paus i förhandlingen.

• Klockan 15:25 återupptas förhandlingen. Rätten har nu några kompletterande frågor till den åtalade biologiska mamman.
Rätten: Jag har förstått att du har svaga minnen. Men finns det någon möjlighet att du inte lagt märke till detta oavsett om du kommer ihåg det eller inte?
"Ja, dels kan jag ha varit ute. Jag har tänkt på det här väldigt mycket. Barnen var sjuka, så om jag kom tillbaka efter att jag varit ute och pappan sa att han lagt Esmeralda för att vila så hade jag inte tyckt det var konstigt.
Och även om jag var i lägenheten kan jag ha lagt lillebror. Där hade vi en fläkt på. Så jag hade inte behövt märka något."
Rätten: Vet du att det du uppgett under de första förhören är felaktiga?
"Jag tror att de är felaktiga."
Rätten: Men du har inget minne från det?
"Nej och därför säger jag ju att jag inte vet. Men jag vet hur jag annars reagerar i krissituationer. Jag skulle inte ha klarat av att agera i en sådan här situation så som jag har sagt."
Rätten: "Som ditt minne är nu - när blev du medveten om att Esmeralda är avliden? Kommer du ihåg att polisen kom?"
Mamman: "Inte tydligt. Men jag kommer ihåg att det kom in poliser. Jag har något minne av att jag sitter i en polisbil. Jag upplever att när jag förstår att Esmeralda inte finns längre så är jag på Vrinnevisjukhuset."
Rätten: "När det gäller narkotikabrottet. Där visar det ju att du använt oxykodon och cannabis, vilket framkommer i blodprov."
Mamman: "Det är inget jag kan komma ihåg att jag tagit".

• Klockan 15:35 avslutas förhöret med den mordåtalade mamman och där med avslutas även dagens förhandling.

Följ den mer detaljerade liverapporteringen på
www.corren.se