Lasses lilla hjärta

Jag är pappa till två änglar, en med vingar och en utan.

Den trettionde januari 2020 publicerades den första artikeln i aftonbladet, ”3-årig flicka hittad död – anhöriga anhållna ” då visste vi ingenting, det var först när Melinda Jacobs blev Esmeraldas röst i media den åttonde mars som Sverige vaknade och insåg vad som hänt under samhällets radar.

I nästan tre års tid hade Esmeralda varit en anonym, familjehemsplacerad, liten flicka. Så pass anonym att hennes personuppgifter varit sekretessbelagda sedan hon omhändertogs av socialtjänsten på BB bara nio dagar gammal. Men Esmeralda är inte anonym längre, vi har alla hört och berörts utav hennes öde.

Bild: Alexandra Toth

Den första april 2019 sitter en liten tvåårig flicka på golvet i en lägenhet i Norrköping, hon tittar upp och säger: ”Hej då pappa”. Trots ett löfte om att få träffa flickan på hennes treårsdag bara veckor senare så var den här gången den sista som Lasse såg den flicka som han burit i sin famn sedan hon var dryg 6 veckor gammal. Hon kallade honom för pappa och han kallade henne för sin dotter, sitt lilla hjärta.
” – Det var fruktansvärt, dagen som vi lämnade henne men vi var ju inställda på att vi skulle få träffa henne igen, någonstans var vi inställda på att hon måste komma tillbaka.
”- När vi först fick veta att Esmeralda skulle komma var det ett enkelt beslut för Melinda, men det var inte lika enkelt för mig. Det fanns ändå en form utav rädsla för att binda sig och en rädsla för att hon så småningom skulle kunna ryckas ifrån oss. Men socialtjänsten sa att det handlade om en uppväxtplacering.

Det tog inte alltför lång tid innan Melinda hade fått mig på andra tankar. Även om jag kände mig lite osäker i början så kände jag ganska omedelbart att vi hade gjort rätt. Vi älskade verkligen Esmeralda från första stund. Hon var precis lika självklar del av vår familj som våra biologiska barn. När Lasse pratar om Esmeralda så kan man höra leendet i hans röst. Man kan nästan höra hur hans hjärta slår snabbare av kärlek till henne. Det finns inga tvivel om att den här pappan älskade henne precis lika som hans biologiska dotter. När Lasse beskriver Esmeralda är det med en charm och lättsam röst.

”- Esmeralda var fantastisk. Hon var extremt sensitiv och duktig på att läsa av människor och situationer. Den sista hösten utvecklades hon enormt och fick lite extra skinn på näsan.

Det går inte att undvika att dra på leendet när Lasse berättar:
”- Hon var väldigt känslomässig, hon skrattade högt när hon var glad och skrek rakt ut när hon var arg.

Deras relation var en episk pappa-dotterrelation, Esmeralda var en pappas flicka.
”-Hon var nästan mer pappig än vad min biologiska dotter var.

Det är nog ingen som har kunnat undgå den kärleksfulla och underbara uppväxt som Esmeralda fick hemma hos familjen Lundberg Jacobs, hon var så älskad varje dag. Hösten 2018 hände det som inte fick hända. I förvaltningsrätten gick domaren på socialtjänstens linje och såg till Esmeraldas bästa, vilket var att hennes placering hemma i Vadstena skulle fortsätta, men de biologiska föräldrarna valde att överklaga.

”- Jag var väldigt rädd men både Melinda och socialtjänsten lugnade mig litegrann.

I kammarrätten valde domaren en helt annan linje och beslutade att placeringen skulle upphöra och Esmeralda skulle efter nästan tre år i sitt familjehem återförenas med sina biologiska föräldrar.

”- Transportsträckan från när domen kom till när vi lämnade henne för sista gången var fruktansvärd. Vi försökte förstås leva hyfsat som en normal familj men det var svårt. Den första april 2019 möter Lasse den man som nu skulle ta hand om hans dotter för första gången och samtidigt kramar han om Esmeralda för sista gången. Den trettionde januari 2020 är Lasse på väg på spelning med sitt band. När han packar in sina grejor i turnébussen har han sin dotter vid sin sida. Då ringer telefonen. När han svarar vet han inte vilket besked som väntar. Han blir stående i chock, med ett krossat hjärta och med sin dotter intill sig. Han får beskedet att Esmeralda är död. Hon finns inte mer.

Bild: Alexandra Toth

”- Förlusten av Esmeralda kommer jag/vi aldrig att komma över. Vi är fast beslutna att försöka ge henne upprättelse. Att hon inte dog förgäves. Under våren 2020 startades lilla hjärtat vänförening av Melinda Jacobs och Lasse Lundberg Jacobs för att hedra Esmeralda, Lilla hjärtat.
”- Vi ska göra allt för att hindra att andra barn far illa så som hon gjorde och samtidigt verka för att sprida ljus och kärlek till minne av henne.”

Jag är otroligt tacksam över att ha fått skriva denna text samtidigt som det varit psykiskt påfrestande, vissa stunder har jag haft ett leende åt den kärleken som verkligen strålat ut ifrån Lasse och Esmeraldas relation andra stunder så har tårarna runnit ned för kinderna av empati och hjärtesorg. Att Esmeralda är och var älskad från första stund är så uppenbart och självklart och det Pappa Lasse kämpar med varje dag är en kamp byggd av stor sorg och saknad, en daglig kamp mot den orättvisa som idag tillåts att finns i vårt samhälle.

Vill du bidra till lilla hjärtat vänföreningens arbete? ❤
Swisha valfritt belopp till: 123 529 64 88
Låt oss aldrig glömma Esmeralda!

Text: Alexandra Toth – Brinn för Barnen