Efter ny dom: ”Sofie” får återförenas med familjehemsföräldrarna

Idag rann det tårar på min kind när jag fick ta del av det beslut som ”Sofie”, hennes familjehem, jag och så många andra som följt hennes fall har väntat och hoppats på. Äntligen har den dom som säger att Sofie ska få komma hem igen till SIN FAMILJ kommit. MEN det betyder inte att hon får flytta hem än. Hon måste vänta. Tre veckor till. Minst. Eftersom socialtjänsten har möjlighet att överklaga beslutet. Det är en skam för Sverige att den 13 åriga flickan som nu har hunnit bli 14 år, har behövt vänta i över ett år. ÖVER ETT ÅR!

Det är skandal att socialtjänsten hanterade flytten från första början på det sätt de gjorde. Utan någon som helst övergångsperiod från familjehemmet hon levt i i hela sitt liv, till HVB-hem. Det är skandal att flickan inte har fått ha kontakt med den enda familj som hon känner och vet älskar henne.
Hela processen är en skam, utövat av Sveriges myndigheter och rättsväsen. Socialtjänsten skulle ha lyssnat på flickan. Punkt.

Sofie har genom oss i förening Brinn för barnen tidigare skrivit ett brev. Ett rop på hjälp, under tiden hon har varit placerad på HVB-hemmet.

Förutom videon som vi skapade för Sofie, har vi och jag personligen haft kontakt med henne i samband med att jag släppte min låt ”Nu river vi murarna” hösten 2020. Sofie berättade då att hon sjöng den om och om igen. Låten är skriven för och tillägnad utsatta barn, i samarbete med Brinn för barnen.

TILL SOCIALTJÄNSTEN I BORLÄNGE
Jag och många med mig hoppas att ni tar ert förnuft till fånga, och INTE överklagar detta beslut. Vi vet, jag vet, Sofie själv vet, att hon INTE mår bra i att tvingas bo på HVB-hemmet ifrån sin familjehemsmamma och familjehemspappa. SIN FAMILJ!

Skrivet av: Sara Karlsson – Brinn för Barnen
Bilder från Svt Nyheter

► Svt Nyheter – Efter ny dom: ”Sofie” får återförenas med familjehemsföräldrarna
Läs om Sofie