Drogmisären ”Lilla hjärtat” tvingades leva i

Nya detaljer avslöjas nu om den drogmisär som ”Lilla hjärtat” tvingades leva i under sina sista månader i livet skriver Fredrik Sjöshult i sin krönika i Expressen och fortsätter: Flickan tvingades flytta hem till sina biologiska föräldrar trots varningar om drogmissbruk – och trots att de vägrade gå med på drogtester.

Det är nog ingen nyhet för någon som läst om Lilla Hjärtat att hennes biologiska föräldrar har ett förflutet med droger. Hårprover som gjorts på flickan efter hennes död visade även de spår av de biologiska föräldrarnas narkotikamissbruk, bevis som avfärdades av mamman som förnekar att hon ska ha använt någon narkotika. Misstankar om ett långtgående missbruk hos båda de biologiska föräldrarna fanns redan vid Lilla Hjärtats födsel då hon omhändertogs på sjukhuset som nyfödd. Fredrik Sjöshult skriver att när flickan omhändertogs var hon väl märkt av misstänkt drogabstinens kopplad till mammans missbruk under graviditeten. Misstankarna fanns även då de biologiska föräldrarna gick i rätten för att få tillbaka sin dotter efter att hon varit omhändertagen i tre år. Enligt svensk lag fick socialtjänsten aldrig bekräftat huruvida drogmissbruk fanns med i bilden var sant eller ej, då föräldrar med misstänkt missbruk inte måste lämna urinprover vid utredningar av socialtjänsten. Kammarrätten gick på de biologiska föräldrarnas ord att de var drogfria och ställde inte heller några krav på tester av föräldrarnas drogmissbruk vilket resulterade i att Lilla Hjärtat flyttades tillbaka till de biologiska föräldrarna. I deras hem låg hon sedan död i flera dygn innan polis tillkallades.

Nu har polisen spårat mammans köp över internet som leder till narkotikamarknadsplatsen Flugsvamp, där köpare beställer droger. Lite över 100 000 svenska kronor har mamma spenderat under fem månader på knark. Förhoppningsvis blir detta en del av bevisningen mot den biologiska mamman i kommande rättegång i hovrätten i slutet på denna månaden (maj 2021).

Idag går ord före lag, föräldrars rättigheter före barnens, något Brinn för Barnen anser förkastligt. Förslagen till lex Lilla Hjärtat anser vi att regeringen ytterligare ska säkra upp för barnens rätt till en trygg och drogfri uppväxt. Oskyldiga barn ska inte behöva sätta livet till för att vuxna inte tar sitt ansvar. Barn är ingen rättighet, de är en gåva.

Skrivet av: Anna Troedsson – Brinn för Barnen

► Expressen – Spåren från mamman till ”knarkets Blocket”
► Expressen – Undernärd och drogad – sliten mellan familjer
► Expressen – Mammans knarkjakt innan ”Lilla hjärtat” hittades död
► Expressen – ”Lilla hjärtat” låg död i hemmet i flera dagar
► Expressen – ”Lilla hjärtats” mamma borde straffas hårdare för sveket
► Expressen – ”Lilla hjärtats” mamma avskyr samhället – isolerade dottern
► Expressen – Polisen låter drogköpare på darknet komma undan
► Expressen – Förklaringen bakom ”Lilla hjärtats” grymma öde
► Expressen – Socialens larm innan flickan hittades död

Läs Brinn för Barnens remissvar till regeringens lex Lilla Hjärtat