Årets Kvinna – Melinda Jacobs

Årets kvinna, 2021, är Melinda Jacobs. Vi i Brinn för Barnen säger ett stort grattis och hyller även vi Melinda! Titeln Årets Kvinna delas ut årligen av tidningen Expressen och i år föll valet på Melinda.

Melinda Jabocs gick offentligt ut i början av 2020 och berättade om familjehemsflickan Esmeraldas tragiska öde. En historia och ett öde som grep hela svenska befolkningen och blev katalysatorn i kampen för landets utsatta barn. Under året har Expressen även utsett 99 andra kvinnor som gjort avtryck under årets lopp, många kvinnor inom vård och omsorg i spåren av rådande pandemi. Chefredaktören på Expressen säger:

– Expressenspublicistiska idé utgår från att vi ska stå upp för jämställdhet och bekämpakvinnoförakt. Vår tradition att kora Årets kvinna är ett sätt att manifesteratidningens uppdrag.

Motivering:

Med stort hjärta och osjälvisk kamp gör hon skillnad för de allra minsta. Melinda Jacobs öppnade sitt hem för barn i nöd redan när hon var 21 år. Men det blev Esmeralda, övergiven redan på BB, som fick henne att ta klivet ut i offentligheten. Efter tre år rycktes ”Lilla hjärtat” bort från sitt kärleksfulla fosterhem för att vanvårdas hos sina biologiska föräldrar tills hon dog.

Fyra lagändringar för att stärka familjehemsplacerade barns rättigheter har redan kommit till stånd. Och det är bara början på en större översyn.

Melinda Jacobs har förändrat samhället och öppnat våra ögon för barns utsatthet.


Årets kvinna är en titel som sedan 2008 utdelas årligen på Internationella kvinnodagen den 8 mars av tidningen Expressen. Utnämningen ges till kvinnor som under året utmärkt sig som förebilder eller på annat sätt gjort avtryck. Samtidigt listas också 99 andra kvinnor.

2008: Elisabeth Massi Fritz, advokat och målsägarbiträde
2009: Maud Olofsson, partiledare Centerpartiet
2010: Maria Wetterstrand, språkrör Miljöpartiet
2011: Kronprinsessan Victoria
2012: Camilla Läckberg, författare
2013: Pia Sundhage, förbundskapten
2014: Charlotte Kalla, skidåkare
2015: Sara Danius, ständig sekreterare
2016: Agnes Wold, professor och överläkare
2017: Zara Larsson, popartist
2018: Din medsyster (metoo)
2019: Greta Thunberg, klimataktivist
2020: Hédi Fried, psykolog och författare
2021: Melinda Jacobs, familjehemsmamma