Brev till Esmeralda

Lilla hjärtat….
Det har gått ett år nu, ett år sedan vi alla fick veta vad dina biologiska föräldrar gjort mot dig, hur dom behandlat dig. Vi är så många som sörjer dig och det som hände dig. Inget barn ska någonsin behöva uppleva det du gjorde.

De vuxna som bestämde, de gjorde fel Esmeralda. Inget barn ska behöva lämna de personer som de älskar mest för att de har legat i en annan kvinnas mage från början. Inget barn ska behöva vara ledsen och känna saknad för att en del mammor och pappor bara tänker på vad de själva vill och deras egna behov. Inga mammor och pappor får vara elaka mot sina barn eller kalla dem öknamn. Inget barn ska lämnas hos föräldrar som inte tar hand om dem. Inget barn ska lämnas ensam i en säng svårt skadad och sjuk.

Socialtjänsten svek dig, kammarrätten svek dig, ditt ombud svek dig, dina biologiska föräldrar svek dig, BVC svek dig… Alla som hade kunnat rädda dig svek dig. Vi är så ledsna för att du behövde gå igenom allt det som skedde. Vi är så många som önskar att vi hade kunnat rädda dig. De vuxna som bestämde och de vuxna som skulle se till att du hade det bra gjorde fel Esmeralda. Du borde varit hemma hos din mamma Melinda och pappa Lasse – de som älskade dig och gav dig allt du behövde. Inga barn ska svikas. Din mamma Melinda och Pappa Lasse var så modiga och berättade för alla om dig. De har varit med i tidningar, tv och radio. Du ska veta att du är en riktig superhjälte här nere på jorden nu. Eller kanske mer som ett skyddshelgon för alla barn som har det jobbigt.

Nästan alla vet vem Esmeralda är. Här nere på jorden är du den söta prinsessan som räddar barn varje dag. Det har skrivits nya lagar utifrån ditt tragiska öde som ska skydda tusentals barn i framtiden och det kommer skrivas fler. Många fler! Esmeralda vi ska inte sluta kämpa för dig.

Det är många fina familjer som valt att bli familjhem efter att de fick höra din historia, många barn kommer få kärlek hos dem. Tusentals nya barnrättskämpar har fötts efter att vi hörde om dig och vad du fick utstå.
Vi tänder ljus för dig, tusentals ljus. Flera andra barn som svikits precis som du har fått sina historier berättade igen.
Vi ska inte glömma någon av er. Du har åstadkommit så mycket med ditt korta liv. Som alla små superhjältar fick du en mycket tung börda, vi önskar alla att du aldrig behövt bära den.

Men vi vill att du ska veta det här. Varje gång vi kramar våra barn, varje gång vi skrattar med våra barn, varje gång vi tröstar våra barn, varje gång vi nattar, gungar, leker, blåser maskrosfrö, badar och plaskar, åker kittlande karuseller, klappar mjuka kaniner, pussar blöta hundnosar, myser med film och firar högtider och födelsedagar så finns du i våra tankar och i våra hjärtan.

Vi skickar så mycket vi kan av allt det fina till dig — där uppe i din himmel.

Vi kommer aldrig glömma dig…
Vill du tända ett ljus för Esmerlada så ber vi dig att göra det här i tråden och inte som ett enskilt inlägg på vår sida.

Bild av: Alexandra Toth – Brinn för Barnen

Skrivet av: Johanna Stålhandske – Brinn för Barnen