Flickan som inte fick fylla 4 år.

Allra störst läsning bland DN:s fördjupningar fick granskningen om flickan som kallades Lilla Hjärtat, som inte fick fylla fyra år.

Flickan som föds i april 2016 har abstinens. Hon är nio dagar gammal när mamman lämnar henne till barnmorskorna och går därifrån. Samhället beskyddar flickan och ger henne ett kärleksfullt hem att växa upp i. Sen tvingar svenska myndigheter den friska och glada flickan in i en uppslitande separation från dem hon kände som sina föräldrar, sina systrar. Hon kallades Lilla hjärtat. Hon fick inte fylla fyra.

DN:s Josefin Sköld och Paul Hansen har granskat händelserna som ledde till hennes död. Granskaningen är en av de absolut mest uppmärksammade under 2020 – och har fått riksdagen att stifta nya lagar för att ge barn bättre skydd. I år har fler fått förståelse för hur stora missförhållanden det är i de samhällsinstanser som ska skydda utsatta barn, tack vare att Melinda orkade kämpa och berätta om Esmeraldas öde.
Stort tack till Josefin Sköld som drev detta och rapporterade i media och fick det svenska samhället få upp ögonen för detta.

Nya lagar är fantastiskt bra, men NU måste politikerna se till att ge förutsättningar för att socialtjänsten ska kunna utföra sitt oerhört viktiga arbete att skydda dessa barn. Resurser, stöd, översyn och utveckling av nuvarande processer och tillämpning. Sedan inte bara släppa förändringsarbetet utan skapa kontrollfunktioner som ser till att socialtjänsten verkligen anammar förändringen som krävs.
Jag hoppas så innerligt att vi snart kommer se stora förändringar inom socialtjänstens arbete. Barnen behöver det NU, de kan inte vänta

Skrivet av: Jessica Ivarsson – Brinn För Barnen
#barnensverigesvek